Arkivbild Foto: SVT

Sex personer åtalas för bomber mot hyresvärd

Uppdaterad
Publicerad

Åtalet vid Malmö tingsrätt innebär delaktighet i sprängningar och skadegörelse mot fastighetsbolaget Viktoria Parks lokaler i Malmö.

– De olika sprängningarna har skett i tätbebyggt område och inneburit en stor fara för människor i närheten, vilket gör att brotten är att betrakta som grova, säger vice åklagare Jenny Lindell till SVT Nyheter Skåne.

Brotten ägde rum på Rosengård i Malmö under november och december 2014, och åtalet omfattar fyra brott; tre sprängningar och en anlagd brand. Sprängningarna rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, och branden som skadegörelse.

20-årings familj vräkt

Åtalet omfattar sex personer, men en 20-åringen är den enda i åtalet som är misstänkt för samtliga punkter. Han misstänkts för tre fall av allmänfarlig ödeläggelse, samt ett fall av skadegörelse.

Motivbilden till sprängningarna är tydliga, uppger åklagaren för SVT.

– En av de inblandades familj vräktes av fastighetsbolaget. Motivet till sprägningarna är hämnd för den vräkningen, säger vice åklagare Jenny Lindell vid Malmö åklagarkammare.

En 17-åring misstänks för skadegörelse och allmänfarlig ödeläggelse. Samtliga sex åtalade misstänkts för en sprängning riktad mot Viktoria Parks lokaler på Ramels väg på julafton.

Alla inblandade nekar till brott.

Greps på plats

En 15-åring greps efter sprängningen på julafton. Därefter har polisen tagit in de fem resterande personerna i omgångar fram till februari månad. Åklagaren menar att bevisen mot de sex personerna är starka.

– Jag väcker inte åtal om jag inte tror på fällande dom. Vi har starka indiciekedjor som binder personerna vid brotten.

Kostnaderna för sprängningarna beräknas uppgå till cirka en miljon kronor.

Händelserna som ingår i åtalet

Skadegörelse

Två män sätter eld på ett sopkärl i en sopstation tillhörande Viktoria park den 24:e november. Skadorna beräknas uppgå till 7 000 kronor.

Allmänfarlig ödeläggelse

En 20-årig man har ensam, eller i samband med andra, antänt sprängmedel vid ett nio våningar högt flerbostadshus på Ramels väg den 20:e december. Skadorna på fönsterrutor, dörren och värmecentralem beräknas kosta 466 000 kronor.

Allmänfarlig ödeläggelse

Dagen efter har samma 20-åring, antingen själv eller med hjälp av andra, antänt sprängmedel på samma adress. Skadorna på teglet, kontorsutrustning och fönsterrutor beräknas uppgå till 254 000 kronor.

Allmänfarlig ödeläggelse

Klockan sex på julaftonskvällen var samtliga sex misstänkta delaktiga i att antända sprängmedel riktade mot Viktoria parks lokaler på Ramels väg. Skadorna beräknas uppgå till 275 000 kronor.

Samtliga åtalade nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.