Foto: Arkiv

Både Lund och Malmö rödlistas av studenkårerna

Publicerad

Bostadsbristen slår hårt mot Skånes studenter och väntetiderna på bostad är så lång att att båda högskolesätena rödlistas.

Bristen på bostäder för studenter är värre än förra året och dubbelt så stor som 2012, det skriver Sveriges förenade studentkårer (SFS) i sin nyligen släpta rapport.

– Det är oacceptabelt att nya studenter runt om i landet kommer att behöva vänta i mer än ett halvår på att få en bostad. Hur ska vi kunna leva ett bra liv och fokusera på våra studier när vi inte ens vet om vi har någonstans att bo?, kommenterar SFS ordförande Caroline Sundberg, i rapporten.

– Det är dags att regeringen tillsammans med kommuner, landsting och regioner sätter spaden i.

I årets rapport får 12 städer rött ljus med anledning av att nya studenter inte kan räkna med att få en bostad under det närmaste halvåret. I 16 städer kommer nya studenter att kunna få en bostad under sin första termin.

Bland städerna finns både Malmö och Lund med. I Lund Den genomsnittliga kötiden för ett studentrum är 1 år hos AF bostäder. Eftersom Malmös befolkning växer snabbare än bostadsbeståndet, så har situationen för studenter sannolikt förvärrats mer än vad kötiderna på studentlägenheter återspeglar, skriver SFS i sin rapport.

Fakta om rapporten

I samband med lanseringen av rapporten presenterar SFS tre krav:

Alla studenter ska kunna få en bostad inom en månad.

Hyran får högst motsvara 35 procent av studiemedlet.

Bostäder för studenter ska hålla samma standard och leva upp till samma krav på tillgänglighet som andra bostäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.