Bakterier hittade i vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Koliforma bakterier som ligger över tillåtna nivåer har hittats i vattnet i Everödstrakten. Men än så länge är det inte fastställt att det är dessa som orsakat magsjuka hos flera hundra personer.

– Detta stärker vår hypotes att dricksvattnet är källan till det stora utbrottet av magsjuka i området, men vi måste ha fler provresultat för att få komma fram till vad som förorenat vattnet, säger Inger Hansson, avdelningschef för Vatten och avlopp i Kristianstads kommun.

Men resultaten betyder inte att man kan fastställa orsaken till smittan.

Magsjukeutbrott i nordöstskåne

– Värdena är oacceptabelt höga men inte så höga att de borde orsaka ett utbrott av den här storleksordningen, säger Kristianstads kommuns informationschef Eva Mårtensson. Koliforma bakterier är lätta att hitta redan i en preliminär analys. Men där de finns det kan finnas annat också som vi förhoppningsvis får besked om under torsdagen.

Bland annat söker man efter e-colibaktier eller andra mikroorganismer.

400 sjuka

Kommunen har fram till onsdagskvällen fått in anmälningar från omkring 400 mer eller mindre sjuka främst i Everöd och Östra Sönnarslöv. Totalt bor c:a 1.500 personer i området.

Koliforma bakterier förekommer naturligt på flera ställen i vår vardag, flera av dem även i våra egna tarmar. Men när de växer till sig i till exempel dricksvatten kan de ställa till det rejält.

– Vid vattenkontroll är de koliforma bakterierna först och främst en indikatororganism som är förhållandevis snabb och enkel att upptäcka och som antyder att det kan finnas andra, mer sjukdomsframkallande mikroorganismer i omlopp. Nu fortsätter analyserna för att ringa in dem, säger Inger Hansson.

Läckan ringas in

De första analyser som nu gjorts av vatten är preliminära. I morgon väntas mer definitiva svar.

Men prover tas kontinuerligt, bland annat i syfte att hitta själva smittkällan.

– Det positiva är att värdena skiljer sig åt mellan olika mätpunkter, säger Eva Mårtensson. Det underlättar arbetet med att ringa in punkten där det smutsiga vattnet har läckt in.

Uppmaningen att koka vattnet i området Everöd, Östra Sönnarslöv och Huaröd kvarstår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Magsjukeutbrott i nordöstskåne

Mer i ämnet