SVT Foto: SVT

Beslutet om de ensamkommande barnen till nästa instans

Uppdaterad
Publicerad

Östra Göinge överklagar beslutet om de ensamkommande flyktingbarnen till Högsta förvaltningsdomstolen.

Migrationsverket kan tvinga kommuner att ta emot barn. En av kommunerna som Migrationsverket krävt ska ta emot ytterligare barn är Östra Göinge som sedan ett och ett halvt år tillbaka har överklagat beslutet. Enligt kommunen var deras boende för ensamkommande flyktingbarn redan fullt och alternativet hade blivit att de tvingats köpa boende av andra kommuner.

Tvisten pågått över ett år

Det handlar om tre barn – och hur lagen tillämpas, den som ger Migrationsverket rätt att tvinga kommuner att ta emot ensamkommande flyktingbarn. På kommunen tycker de att de redan har tagit ett stort ansvar och att andra kommuner smitit undan sitt ansvar för att ta emot flyktingar.

Tvisten mellan Östra Göinge kommun och Migrationsverket har pågått i över ett år.

”Vill ha utrett vad som gäller”

Både kammarrätten och Förvaltningsrätten har gått igenom beslutet – liksom Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

– Nu vill vi ha det utrett vilka regler och förutsättningar som gäller och så vitt jag förstår vill faktiskt Migrationsverket också det, säger Bengt Gustafsson, produktionschef på Östra Göinge kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.