Därför blir dricksvattnet allt brunare

Publicerad

Det vatten som ska bli dricksvatten för oss skåningar blir allt brunare. Och det är ett globalt problem, som bland annat beror på den minskade försurningen. Den här veckan är det en stor världskonferens i ämnet i Malmö.

Vid Ringsjöverket i Stehag renas vattnet från sjön Bolmen i Småland  innan det går ut till konsumenterna.

– Vi har sett ända sedan nittiotalet både att färgen blivit allt brunare och att halten organiskt kol har ökat, säger Kenneth M Persson, forskningschef på Ringsjöverket.

Det finns flera orsaker till den här förändringen. En av dem är åtgärderna mot försurningen, vilket i sig är positivt för både naturen och oss människor.

Ännu brunare för tvåhundra år sedan

Men det mindre sura regnet gör organiskt material i skogen mera vattenlösligt. Och då följer det med regnet ut i sjöar och vattendrag och hamnar så småningom via Bolmentunneln i Ringsjöveket. Det tycks alltså som att vi återgår till ett mera naturligt förhållande, som rådde före industrialismen.

– Ja, om man går tillbaka tvåhundra år så ser det ut som att sjöarna var ännu brunare än idag, säger Kenneth M Persson.

Man tillsätter kemikalier, mest järnsalter, för att få bort det bruna materialet. Restprodukten deponerar man på Rönneholms mosse några kilometer från vattenverket. Det ger i sig inga större miljöproblem, men handlar om stora mängder.

Stor konferens i Malmö

– Det är ett volymproblem, och det är ett ökande problem när det blir mer organiskt material i vattnet från Bolmen. Det är en utmaning, säger Kenneth M Persson.

Problemet är globalt, och i Malmö inleddes idag en stor internationell konferens i ämnet.

– Det här är en chans att utbyta erfarenheter och kunskaper och där olika länder och forskargrupper kan berätta hur de har hanterat problemet, säger Ina Kristiana, doktor i kemi vid universitetet i Perth, Australien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.