Eslöv vill bli ankomstkommun för ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Trelleborg vädjat om att fler kommuner i Skåne måste hjälpa till med flyktingmottagandet vill Eslöv nu bli ankomstkommun för ensamkommande.

– Människor på flykt, och särskilt de ensamkommande barnen och ungdomarna som kommer hit ensamma utan någon anhörig, är en mycket utsatt grupp. Nu är det väldigt viktigt att vi alla hjälps åt, Trelleborgs situation har varit besvärlig under en längre tid, konstaterar Johan Andersson, kommunstyrelsens ordförande i Eslöv i ett pressmeddelande.

Trycket på Trelleborgs kommun är hårt och i förra veckan vädjade kommunen om att få undantas som ankomstkommun för ensamkommande, liksom Malmö stad.

#flykt

Att en kommun blir ankomstkommun innebär att det är just i den kommunen som barnen och ungdomarna först får kontakt med Migrationsverket och kan söka asyl i Sverige. De barn och ungdomar som nu kommer att komma till Eslöv ska stanna i ett eller två dygn innan de förs vidare till andra kommuner där de kan bo mer permanent.

Eslöv kan till att börja med ta emot ett 30-tal ensamkommande på Hotell Stensson i kommunen.

Både Vellinge och Landskrona har tidigare hörsammat Trelleborg och öppnat ankomstboenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet