Flyktingar köar vid Migrationsverkets kundcenter på Agnesfridsvägen i Malmö. Foto: TT

Migrationsverket backar om tusentals väntande flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare idag uppgav Migrationsverket att 5.000 personer ska komma till Sverige från Rostock på torsdagen. Men SVT Nyheter fick tidigare uppgifter att siffrorna var osäkra. Nu tonar Migrationsverket ner sina egna siffror.

Istället uppger Migrationsverket att det finns ett stort antal personer i Tyskland som vill till Sverige men på flera olika platser i Tyskland.

– Vi har inga uppgifter på exakt hur många de är. Det vi vet är att det finns många personer i Tyskland som vill till Sverige. Det mesta tyder på att antalet sökande kommer att öka de närmsta dagarna och att ett stort antal väntar vid de olika färjelägren, säger Johanna Uhr, presskommunikatör på Migrationsverket.

Totalt sett har Migrationsverkets omvärldsenhet uppgifter om att det finns 5.000 människor i Rostock, Kiel, Flensburg och Sassniz som vill vidare mot Skandinavien.

Eftersom färjorna bara har kapacitet att ta ett visst antal passagerare per överfart kommer man inte se någon ökning av antalet asylsökande till Trelleborg. Idag kommer mellan 500 och 700 asylsökande med färjorna.

– Vi har ingen jättestor kapacitet på våra färjor nu när det är lågsäsong utan som mest kan 50 personer åka med oss per avgång, säger Jesper Waltersson, presschef på Stena Line.

På TT-Linje som trafikerar både från Rostock och Travemünde räknar man på torsdagen med att totalt 300 personer kan åka på de färjorna. 

Bussar väntar

När de asylsökande anländer till Trelleborg väntar Migrationsverket med bussar för att transportera flyktingarna vidare till Malmö för inskrivning.

– Vi kör ombord bussarna på färjorna för att göra det enklare och informerar om att vi kommer från Migrationsverket. Vi har även polisen till hjälp, säger Jennie Sörman, sektionschef på Migrationsverket Region Syd och krissamordnare.

Efter inskrivningen i Malmö slussas flyktingarna vidare till boenden runt om i landet.

– Just nu stannar färre flyktingar i södra Sverige och vi slussar fler uppåt landet än tidigare. De senaste fyra-fem dagarna har vi haft fler bussar som kört norrut, säger Jennie Sörman.

– Rent strategiskt måste vi slussa vidare från Malmö för att klara att ta emot så många asylsökande som vi gör varje dygn. Vi måste hålla undan för att klara inströmningen.

10 000 boendeplatser

Boendesituationen för Migrationsverket är just nu väldigt ansträngd där de evakueringsplaster som Migrationsverket kunnat använda sig av börjar ta slut. Under tisdagen iordningställde Migrationsverket till och med sitt eget huvudkontor i Norrköping för att kunna ta emot flyktingar över natten, men platserna behövde aldrig användas.

– Det är trögt just nu men vi är inne i en upphandlingsprocess av 10 000 platser över hela landet, varav 3 500 i Skåne, som vi hoppas kunna få tillgång till så fort som möjligt, säger Jennie Sörman.

Innan Migrationsverket kan få tillgång till platserna måste de olika boendena besiktigas och brandsäkras.

– Jag håller tummarna för att det blir klart imorgon, men förmodligen blir det någon gång under nästa vecka.

Sätter upp väntrumstält

Under tisdagen passerade 57 bussar Migrationsverket i Malmö för inskrivning och vidare slussning till bostäder. För att klara trycket och för att människor inte ska frysa under tiden de väntar sätts väntrumstält upp utanför Migrationsverkets lokaler på Agnesfridsvägen.

– Vi håller på att sätta upp uppvärmda tält just nu för att vara beredda om det kommer väldigt många på kort tid, säger Jennie Sörman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.