Foto: TT

”Hade kunnat hända var som helst”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en 15-årige pojke igår knivskars tills döds på Göingeskolan ställs idag undervisningen in. Många undrar nu hur man skulle ha kunnat förhindra händelsen. Enligt beredskapssamordnare i kommunen Bertil Håkansson hade det varit omöjligt.

Redan i går fanns skolans egen personal kvar i skolan under eftermiddagen och kvällen som ett stöd för eleverna. Även kommunens egen stödpersonal fanns på plats i form av bland annat skolkuratorer och socialassistenter.

– Eleverna mår inte bra, berättar Bertil Håkansson. Man märkte redan under gårdagen att det är en tryckt stämning på skolan.

Knivdådet i Broby

Minnesstund

Dagens ordinarie undervisning i Göingeskolan i skånska Broby har ställts in och man kommer istället att ha en minnesstund för den döda 15-åringen.

– Efter detta kommer man att samlas i sina vanliga klassrum för att fortsätta samtala med eleverna, förklarar Bertil Håkansson, beredskapssamordnare i Östra Göinge kommun. Det blir ingen vanlig skoldag det här.  

”En ren slump”

Enligt TT är vad som ligger bakom dådet inte riktigt klarlagt, men polisen sa att de tror att pojkarna haft en konflikt som trappats upp till den aktuella händelsen. Något som Bertil Håkansson menar gör det omöjligt att förhindra.

– Det är ju omöjligt att vara beredd på allting, säger han. Det här var något mellan två elever och att det händer på skolan menar jag bara är en ren slump. Det hade kunnat hända var som helst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet i Broby

Mer i ämnet