Hon fälldes på falska handlingar

Uppdaterad
Publicerad

Malmöpolisen anmäler nu sig själva för urkundsförfalskning. Detta efter SVT Nyheter Skånes granskning av fallet där polisaspiranten Nancy Mashoun slog larm om missförhållanden och själv råkade illa ut. SVT kan nu avslöja att man i en polisutredning mot aspiranten ändrade uppgifter i ett befintligt PM, helt i strid mot gällande regler.

Nancy Mashoun underkändes som polisasprirant. En av de viktigaste orsakerna var en fortkörning i tjänsten, men versionerna om vad som hände går isär.

Historien börjar en eftermiddag i maj förra året. Tre glada polisaspiranter är på väg hem från en utbildningsdag i Helsingborg. De har alla nyss blivit godkända i polistaktisk bilkörning och stämningen är på topp. Bakom ratten i den målade polisbilen sitter Nancy Mashoun.

SVT Nyheter Skåne granskar Malmöpolisen

– Jag ser att det kommer en bil väldigt hög hastighet bakom mig. När den bilen passerar oss, så bromsar den in en bit fram. Det tyckte vi var ett märkligt beteende. Det var precis som att de upptäckte oss och snabbt saktade in.

Förföljde i 180 km/timmen

Nancy kör ikapp och upptäcker att det inte är några vanliga fortkörare i den andra bilen – det är två poliser i en civil polisbil.

– Vi hälsar på varandra. Sedan fortsätter vi vår färd hem till Malmö.

Men poliserna i den andra bilen kommer senare att ha en helt annan version av händelseförloppet. De anmäler Nancy för fortkörning och påstår att de mätt hennes hastighet. Det är eftermiddag och rusningstrafik på E6. Trots det menar polismannen som senare vittnar mot Nancy Mashoun att han följt efter henne i 180 km/timmen i tre minuter i sträck. Under dessa minuter har han genomfört den hastighetsmätning som används mot henne i rättegången.

– Det framstår som helt osannolikt att det skulle kunna äga rum över huvud taget, säger Andreas Ljungberg, som är Nancy Mashouns advokat.

Inte heller de två andra aspiranterna i Nancys bil säger sig ha upplevt någon biljakt i 180 kilometer i timmen i rusningstrafik.

I rättegången går tingsrätten helt på den andre polisens vittnesmål och Nancy Mashoun döms för fortkörning. Nu väntar hon på att få prövningstillstånd i hovrätten.

Olaglig ändring

Polismannen, som anmälde Nancy Mashoun, skriver först en promemoria som beskriver en biljakten – men när samma pm dyker upp i tingsrätten har det tillkommit en rad: ”...för avståndet blir varken mindre eller ökar mellan våra bilar”.

Texten har ändrats på ett sätt som ökar trovärdigheten i den påstådda hastighetsmätningen.

Att ändra i ett befintligt PM är olagligt och betraktas som urkundsförfalskning. Polismästare Stefan Sintéus har anmält händelsen, efter SVT:s granskning.

–  Naturligtvis ska man inte ändra på detta viset. De här uppgifterna ni kommer med är sådant som vi ska ha med i en arbetsrättslig utredning. Det är definitivt allvarligt. Det är en trovärdighetsfråga, säger han.

Fortkörningen viktigaste orsaken

Under sin tid som aspirant anmälde Nancy sin handledare för flera brutala ingripanden. Hon tror då att hennes anmälan kommer att tas på allvar, men i stället får hon plötsligt beskedet att hon inte längre är godkänd som aspirant. Fortkörningen anges som den viktigaste orsaken. Hon får inte bli polis – och beslutet går inte att överklaga.

– Det är ju en oerhört tragisk händelse för henne själv. Jag har också förståelse för hennes frustration, säger polismästare Stefan Sintéus.

– Det här målet handlar inte om en hastighetsöverträdelse, utan det finns en bakomliggande orsak. Man har velat bli av med henne från aspirantutbildningen och så har man gjort en efterhandskonstruktion. Det är det intrycket den här utredningen ger, säger Andreas Ljungberg.

Polisen som vittnade mot Nancy Mashoun säger till SVT Nyheter att han inte vill kommentera fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter Skåne granskar Malmöpolisen

Mer i ämnet