De första flyktingarna väntas flytta in under måndagseftermiddagen. Foto: Ivan Loftrup-Ericson

Ingen inflytt i dag i Revinge

Uppdaterad
Publicerad

I dag väntades ett 20-tal asylsökande flytta in på Migrationsverkets tältläger i Revinge utanför Lund. Men nu har boendet lösts på annat sätt.

– Migrationsverket har lyckats lösa boendesitautionen, så vi behöver inte ta Revinge i anspråk i dag, säger Frederik Abbemo, kommunikatör på Migrationsverket, till SVT Nyheter Skåne.

När kan det bli frågan om att man flyttar in då?

– Vi kan inte svara på det utan vi fattar nya beslut från dag till dag. Vi löser det helst på annat sätt, säger Frederik Abbemo.

Tanken var att de första skulle flytta in i dag och att man skulle börja i liten skala. Men tälten behövs alltså inte riktigt än.

– Man har kunnat erbjuda andra boendeplatser som vi har på andra håll i landet. Det gäller hotell och vandrarhem där vi har avtal, säger Frederik Abbemo, kommunikatör på Migrationsverket, till SVT Nyheter Skåne.

Planerat för i dag

På måndagen såg planerna annorlunda ut.

– Vår förhoppning är att de ska kunna flytta in tisdag förmiddag. Dår hoppas vi att allt är på plats så att de första som kommer känner att de blir väl mottagna, sa Rebecca Bichis, sektionschef på Migrationsverket.

– Vi börjar i liten skala, men ännu återstår en del förberedelser innan de första kan flytta dit, sa hon vidare.

Det handlar bland annat om att brandsläckare ska finnas på plats liksom alla inventarier och cateringverksamhet.

– När de asylsökande kommer måste allt vara klart, så att det blir ett bra boende.

Tillfälliga tält så länge

I väntan på att det stora tältlägret på Revingehed ska bli klart om 5–6 veckor så har ett tillfälligt läger med plats för drygt 200 personer byggts upp.

– Vi har 17 boendetält med plats för 12 personer i varje. Ett mattält för 86 personer. Dush, toalett och tvättmaskiner, samt ett samlingstält där de boende bland annat kan titta på internationella tv-kanaler, säger Anna Hjärne, platsansvarig för tältlägret som har byggts upp av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Efter att de första 20 har flyttat in ska tältlägret fyllas på varje dag. Det handlar nästan uteslutande om ensamstående män. Inga barnfamiljer behöver bo i tält.

– Det kommer sannolikt fler än 20 personer per dag framöver, men vi börjar så, säger Rebecca Bichis, sektionschef på Migrationsverket.

Sökandet efter andra boenden fortsätter

Parallellt söker Migrationsverket med ljus och lykta i hela landet efter ordentliga boenden till alla asylsökanden, men hittar man inga platser kan folk få bo i tält för en lång tid framöver.

– Vi anser definitivt att det är bättre än att bo på gatan.

Men om ni inte hittar andra boenden, då finns det ingen bortre gräns för hur länge de asylsökande kan få bo i tält?

– Så kan man säga, ja, säger Rebecca Bichis, till SVT Nyheter Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.