IVO fortsätter granska Malmöpsykiatrin

Uppdaterad
Publicerad

Det finns allvarliga brister inom psykiatrin i Malmö. Det menar inspektionen för vård och omsorg (IVO) som nu kommer påbörja en ny årslång granskning av enheten.

I mars i år beslutande IVO om att ge ett föreläggande till Region Skåne. Man var orolig för patientsäkerheten efter ett flertal Lex Maria-anmälningar. I anmälningarna berättades om hur man inte gjort tillräckliga riskanalyser för huruvida patienterna var självmordsbenägna.

– Vi såg samma återkommade brister, säger Christina Carlsson, enhetschef på IVO avdelning syd.

– Man sa att man skulle göra självmordsbedömningar, men ändå har det saknats i ett flertal fall.

Nya åtgärder

Sedan dess har Region Skåne kommit in med ett antal åtgärder, men IVO vill följa upp och se till att de här åtgärderna verkligen får effekt.

– Till exempel ska man starta ett journalgranskningsteam som granskar journalerna. Men då måste man ju följa upp och se till att det verkligen får önskad effekt, säger Christina Carlsson.

Därför kommer IVO nu att fortsätta granska malmöpsykiatrin ännu ett år.

– Åtgärderna som man har planerat att göra ser ut som att de skulle kunna rätta till problemen. Men det är ännu för tidigt att säga att det är så det kommer bli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.