Jonatan Tillgren mobbades i nio år och säger att upplevelserna av den alltid kommer finnas kvar hos honom. Foto: Sara Landqvist

Jonathan mobbades i nio år – slutade gå till skolan

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag mobbas tiotusentals elever i svenska skolor. En som drabbades är Jonathan Tillgren från Hässleholm. Han utsattes för mobbning under hela sin tid i grundskolan.

Jonathan Tillgren från Hässleholm mobbades under alla sina nio år i grundskolan.

– Det började i ettan så smått, med att jag var ful och tjock. 

#mobbning

Jonathan Tillgren går nu andra året på gymnasiet. Han trivs bra i sin nya skola och har gott om kompisar. Men han minns hur jobbiga åren i grundskolan var och vilka tankar han hade då.

– Vad händer med mitt liv egentligen? Varför? Är det de säger sant, är det inte sant? Allting snurrar i huvudet, säger han.

Anmälde till skolinspektionen

Det var först när Jonathan stannade hemma från skolan på grund av magont som hans föräldrar började ana att något inte stod rätt till.

Men trots anmälan till Skolinspektionen och hundratals möten med personal och kommun blev det aldrig riktigt bra. 

– Det fanns ju stunder när de släppte in mig och var snälla mot mig. Men sen låste de ute mig igen. Och det var det som var jobbigast, att inte riktigt veta var de stod. En klump i magen. Har jag kompisar idag eller har jag inte kompisar idag, säger han.

Kommer finnas kvar

Jonathan Tillberg flydde in i musiken. Där kände han sig trygg och det var med hjälp av den han kunde ta sig vidare. Men minnena från mobbningen kommer sitta kvar länge.

– För alltid. Det kommer alltid ligga i bakhuvudet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#mobbning

Mer i ämnet