Foto: Teckning: Pia Borgström

Misshandlade muslimska kvinnor för att kränka dem

Uppdaterad
Publicerad

De två muslimska kvinnorna misshandlades på grund av sin tro , anser hovrätten.

Tidigare i år dömdes en 56-årig man för misshandel av en kvínna och hennes dotter – enligt dem själva och vittnen för att de bar slöja.

Tingsrätten ansåg inte att det rörde sig om hatbrott, eftersom det saknades bevis för att fastslå att han gav sig på kvinnorna på grund av deras trosbekännelse, ras, hudfärg, nationella eller etniska ursprung.

Men hovrätten ser det som bevisat att mannen angripit kvinnorna på grund av att de bar slöja. Rätten stödjer sig på vittnen, bland dem poliser som larmades till kvinnokliniken vid händelsen, som berättat att 56-åringen uttalat sig nedsättande om muslimer, samt sagt att han själv blivit misshandlad av muslimer och att kvinnorna utanför sjukhuset var likadana.

Därför ska straffvärdet bli högre än vad tingsrätten utdömt, motsvarande två månaders fängelse, anser hovrätten. Här påpekar hovrätten att mannen efter händelsen har sagts upp från sitt arbete och det ska vägas in i straffvärdet. Därför blir domen villkorlig.

Skadeståndet höjs till 15.000 respektive 10.000 kronor.

David Brax, är filosof vid Göteborgs universitet med inriktning på hatbrott:

– Det är en väldigt bra dom. Det är en väldigt välskriven dom och det är en glädjande dom på många sätt. Domen betyder att fler hatbrott kommer att gå att följa från anmälan till dom. Det kommer att att bli bättre genomströmning. Det ökar ju anmälningsviljan. Det ökar också uppklarningsfrekvensen. Det ökar ju tryggheten för de utsatta grupperna att veta att dessa brott faktiskt klaras upp.

Den dömde mannen är en av grundarna av det muslimfientliga Tryckfrihetssällskapet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.