Foto: Mergim Sulejmani

Polisen skyndar på knivdådsutredning

Uppdaterad
Publicerad

På skolan i Broby, där en 15-årig pojke i går knivskars till döds av en 14-årig elev, hölls en minnesstund på tisagsmorgonen.

– Ingen begriper det här, man är väldigt ledsen, säger rektorn Robert Dirksen.

Undervisningen var inställd men många elever kom till skolan för att delta i minnesstunden. Många var chockade och undrade hur en sådan sak kunnat hända i lilla Broby.

– Det känns konstigt att läsa om det på nyhetswebben. Jag kommer aldrig att kunna tänka på min skola på samma sätt som förut, berättade en pojke i 9:an för SVT Nyheter.

Knivdådet i Broby

”Vår bästa kompis blev knivhuggen till döds”

Föräldrar och lärare stannade också till vid minnesplatsen.

– Man tror inte att det är möjligt att ska kunna hända här. Det här kommer att ta lång tid att bearbeta, säger en lärare till SVT Nyheter.

– Man förstår inte vad som har hänt. Det var vår bästa kompis som blev knivhuggen till döds. Han var en så fin person, säger en flicka i klass åtta till SVT Nyheter.

Det var vid lunchtid på måndagen som den 15-årige pojken knivskars. Han fördes med ambulans till sjukhus där han senare avled av sina skador.

”Mycket sorg och det måste vi hantera”

På tisdagsmorgonen hölls ett möte på skolan mellan lärare, kommunledning, krispersonal och polis.

– Vi är i skolan hela dagen för att kunna ta hand om våra elever, vi tyckte det var bättre att de är i skolan med sina kamrater och lärare, i stället för att sitta ensamma hemma, säger Robert Dirksen, skolans rektor.

Väktare kommer att patrullera området och polis finns på plats för att stötta elever som behöver prata av sig. 

– Det är vad vi måste ta hand om, att eleverna känner sig trygga och vet att det inte finns något hot mot skolan. Det är mycket sorg och det måste vi hantera, säger Robert Dirksen.

Orsak och motiv oklart

Den 14-årige pojken omhändertogs först av personal, därefter av polisen. Vad som ligger bakom dådet var under gårdagen inte klarlagt, men polisen sa att de tror att pojkarna haft en konflikt som trappats upp till den aktuella händelsen.

Efter att ett inledande förhör hållits med pojken omhändertogs han av de sociala myndigheterna.

Lokalpolischef Pär Cederholm säger tilll SVT Nyheter att han inte fått någon information om att offret skulle ha varit utsatt för mobbning, men han känner till att det förekommit sådana uppgifter i medierna.

En pojke som gick i samma klass som den misstänkte 14-åringen säger att han aldrig trott att pojken skulle kunna attackera någon.

– Jag pratade med honom igår på förmiddagen innan det hände. Då verkade han vara precis som vanligt. Jag tror inte att han ville döda någon, bara skrämma, säger pojken.

Kommunen erbjuder stöd

Patrick Åberg (M), kommunstyrelsen ordförande, ser händelsen som en tragedi för hela Broby och Östra Göinge kommun.

– Det här drabbar oss alla djupt men framför allt barnen här på skolan som är i högstadieåldern. Vi från kommunen kommer att erbjuda allt det stöd som vi bara kan, säger Patrick Åberg till SVT Nyheter.

Socialförvaltningen har valt att inte svara på några frågor kring uppgifterna om det tidigare har inkommit en anmälan om att den 14-åriga pojken utsatts för mobbning.

– Jag kan, med hänvisning till sekretess i skolan, socialtjänst samt i förundersökningen, varken bekräfta eller dementera några uppgifter. Jag kan bara konstatestera att det just nu förekommen en välldig massa spekulationer, säger Bengt Gustafson, produktionschef på Östra Göinge kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet i Broby

Mer i ämnet