Malmös polischef Stefan Sintéus är positiv till att kriminella inte ska få vistas på vissa platser. Foto: Svt

Polismästaren: ”Våra resurser räcker”

Uppdaterad
Publicerad

Skånepolisen tror på ett långsiktigt arbete för att lösa den pågående våldsvågen i Malmö. Och man bedömer att man klarar av det på egen hand.

De senaste veckorna har Malmö drabbats av åtta handgranatsattacker.

Polismästare Stefan Sintéus håller med om att läget är bekymmersamt och berättar att man kan komma att ta in specialkompetens från någon annanstans i landet för att komma till rätta med problemen.

Handgranatsattackerna i Malmö

– Men vi är en stor region och ser ut att kunna hantera situationen som den ser ut just nu, säger Stefan Sintéus.

Verkar genom lakejer

Ännu har ingen gripits för några av dåden. Men polisen menar att man vet vilka som ligger bakom spräningarna.

– De är svåra att lagföra, eftersom det inte är huvudmännen som själva utför spräningarna. De har springpojkar, som snabbt försvinner därifrån på moppe.

Malmöpolisen anser att det bästa sättet att ta itu med oroligheterna är att arbeta långsiktigt och med tålamod. I det kortare perspektivet däremot, är det svårt att bekämpa sprängdåden.

– Kortsiktigt är det jättebekymmersamt, eftersom det är spritt över hela Malmö. Vi gör vårt yttersta för att fånga in de här individer och förhindra det här. Men det går så snabbt att komma undan. Det krävs lite tur och mycket skicklighet, säger Stefan Sintéus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handgranatsattackerna i Malmö

Mer i ämnet