Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Foto: TT

Regeringen backar från id-kontroller före jul

Uppdaterad
Publicerad

Id-kontrollerna på tåg och bussar på väg till Skåne införs den 4 januari, inte den 21 december som regeringen tidigare sagt. Kontrollerna, vars syfte är att minska antalet människor som flyr till Sverige, kommer att ske på den danska sidan och orsaka praktiska problem för resenärerna.

– Antalet asylsökande till Sverige måste minska, situationen under hösten har varit helt exceptionell. Bara när det gäller antalet ensamkommande minderåriga har det under perIoder 100 skolklasser i veckan. Totalt om 10.000 asylsökande i veckan, säger migrationsminister Morgan Johansson till SVT.

Regeringen tvingades i går backa från förslaget om att kunna stänga Öresundsbron efter skarp kritik från flera håll, bland annat Lagrådet.

Sveriges gränskontroller

Efter ett sammanträde valde dock Miljöpartiets riksdagsgrupp att ställa sig bakom förslaget om id-kontroller på bussar och tåg, även om flera MP-ledamöter meddelat att de tänker rösta mot propositionen. Även förslaget om id-kontroller fick kritik av Lagrådet. Praktiska skäl gör att de införs den 4 januari i stället för innan jul som regeringen tidigare sagt.

Vad blir nästa steg om id-kontrollerna inte får någon effekt? Direktavvisningar?

– Det är klart att vi tänker i flera steg, men jag vill inte spekulera i vad vi då kommer att göra. Jag är övertygad om att åtgärderna som införs nu kommer att få effekt, säger Morgan Johansson.

Bli besvärligare

Morgan Johansson sade vid onsdagens presskonferens att han är högst medveten om att kontrollerna kommer att innebära problem för resande i Öresundsregionen, men det ska vägas mot att regeringen anser att antalet asylsökande måste minska. Till vilka nivåer ville han dock inte precisera.

– Det kommer att bli besvärligare och påverka turtätheten men det ska hela tiden vägas emot: Vad är alternativet om vi inte agerar, säger Morgan Johansson.

Den nya lagen är nu tänkt att börja tillämpas från den 4 januari. Rent praktiskt måste resenärer ha någon form av fotolegitimation och det är transportörerna som har ansvar för kontrollerna.

Efterföljs det inte blir det tal om sanktionsavgifter.

– Det är klart att om det här ska efterföljas ska det vara sanktionsavgifter som är stora nog. Hur stora är inte bestämt ännu, säger migrationsministern.

Problem på danska sidan

Morgan Johansson säger också att den danska regeringen är informerad.

– De förstår också att det här kommer att innebära problem på den danska sidan, men de är mer intresserade av gränsen mellan Tyskland och Danmark. Det ser ut som om de tänker göra något liknande det vi gör, säger Morgan Johansson.

Han vill inte utdela någon speciell kritik mot Danmark i flyktingfrågan.

–Jag tycker att alla länder behöver ta ett större ansvar, säger han.

Moderaterna vill se mer

Moderaterna anser att Sverige behöver en paus i mottagandet och ser id-kontrollerna som ett steg i rätt riktning.

– Vi kommer att få ordning vid gränsen och den som inte har id-handling får söka asyl i ett annat EU-land. Det tror vi är bra, säger M:s talesperson Elisabeth Svantesson.

Men Moderaterna tror inte att id-kontrollerna räcker. Partiet vill därför att personer som kommer till Sverige och inte har registrerat sig ska direktavvisas vid gränsen och söka asyl i annat EU-land.

Vad gäller det tillbakadragna förslaget om att kunna stänga Öresundsbron i krislägen, säger Svantesson:

– Regeringen måste avgöra om det verkligen behövs, och då måste man se till att bereda förslaget bättre. I dagsläget säger vi nej till det förslaget.

KU-anmälan

Samtidigt har riksdagsledamoten Emma Henriksson (KD) har anmält regeringen till Konstitutionsutskottet för hanteringen av det tillbakadragna förslaget om att i krislägen kunna stänga Öresundsbron, rapporterar SR Ekot.

Henriksson vill se en granskning av om det snabbarbetade förslaget förberetts ordentligt.

Anmälan lämnades in till KU på tisdagseftermiddagen och Henriksson skriver bland annat att hon vill se en granskning av om infrastrukturministern Anna Johansson (S) uppfyllt kravet på beredning i hanteringen av lagförslaget.

Kontroller i Hyllie

Id-kontrollerna på tåg bussar och färjor är regeringens andra åtgärd för att minska strömmen av ayslsökande till Sverige. Sedan den 12 november gör genomför polisen kontroller av pass och legitimation i Hyllie på den svenska sidan av sundet. Detta är en tillfällig åtgärde som väntas fortsätta även efter den 4 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges gränskontroller

Mer i ämnet