Rekordhög nota för skyfall

Uppdaterad
Publicerad

Förra året femfaldigades antalet översvämningsskador jämfört med året innan, visar nya siffror. Orsaken är fler och kraftigare regn, som är en följd av klimatförändringen.

I sydvästra Skåne ställde skyfall förra sommaren till det ordentligt med översvämningar och det här är något vi kommer få vänja oss vid. Forskningen ger nämligen stöd för att vi måste anpassa oss till ett varmare väder framöver.

– Klimatet blir varmare och det kommer att bli fler och kraftigare skyfall. Det påverkar risken för översvämningar och skador förknippade med dem, säger Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet och SMHI:s klimatexpert.

Men Markku Rummukainen öppnar också uupp för hopp, trots att klimatmodellerna visar att det blir allt varmare med utsläppen-

– Modellerna visar också att om vi begränsar utsläppen av koldioxid, metan och växthusgaser så kan vi på ett avgörande sätt begränsa klimatutpåverkan.

Måste planera och ha beredskap

Han betonar att kommunerna måste planera för extremväder och ha beredskap för det forskarna förutspår, nämligen varmare väder som leder till stigande havsnivå, värmeböjor och skyfall. Mycket kan göras på lokal och regional nivå, men klimatfrågorna är globala och det finns stora förhoppningar kring FN:s kommande klimatkonferens i Paris 30 november till 11 december.

– Väldigt många av de stora frågorna går in i varandra. Det handlar om klimatförändringarna, fattigdomsbekämpning, hållbar utveckling och att främja tekniklösningar som minskar utsläppen, säger Markku Rummukainen.

Tydlig ökning

Så sent som för ett par veckor sedan drabbades Hallsberg av svåra översvämningar. Kostnaden för skadorna uppskattas till drygt 60 miljoner kronor, enligt branschorganisationen Svensk Försäkring.

Enligt organisationens statistik har den här typen av skador till följd av kraftiga lokala skyfall blivit vanligare. Förra året registrerade de svenska försäkringsbolagen cirka 18 000 klimatrelaterade vattenskador och kostnaderna för dessa uppgick till 900 miljoner kronor.

Ett år tidigare rörde det sig om 3 500 skador till en kostnad av 180 miljoner kronor.

Högre premier

Enligt Staffan Moberg, jurist och klimatspecialist på Svensk Försäkring, lär kostnaderna till följd av häftiga regnskurar fortsätta att öka om inte åtgärder vidtas för att förhindra skador. Ett varmare klimat med mer regn och högre vattennivåer innebär en risk för högre premier. För vissa husägare kan det bli svårt att få en försäkring i framtiden.

– Vet man att något kommer att inträffa så kan man inte försäkra sig mot det, säger han.

Enligt honom kan exempelvis husägare som har en uppenbar och återkommande risk att få översvämning tvingas betala skadorna själva.

– Att åtgärda en översvämmad källare brukar kosta 200 000-500 000 kronor, säger Staffan Moberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.