Samhällsbyggnadschefen i Östra Göinge JO-anmäls

Uppdaterad
Publicerad

Miljöchefen i Östra Göinge kommun fick vid flera tillfällen se sitt namn under förslag som han inte stod bakom. Nu JO-anmäls samhällsbyggnadschefen.

Det är enhetschefen för miljö- och byggenheten, Johan Valler, och bygglovshandläggaren Kjell Ekstam som har anmält sin chef, Monika Ericsson, till JO.

Dels ska hon ha låtit miljöchefens namn stå kvar under ett beslutsförslag, trots att han uttryckligen sagt att namnet ska tas bort eftersom att han inte håller med om förslaget.

Dels ska Monika Ericsson ha satt miljöchefens namn på förslag till nämnden trots att han aldrig har sett handlingarna. I anmälan till JO står det att hon har gjort sig skyldig till anstiftan till osant intygande, samt osant intygande.

– Vi fick uppdraget att ge ett yttrande till nämnden om miljökonsekvenserna av att ta grundvatten vid sjön Immeln. Jag tyckte att det fanns skäl till erinran på flera punkter med tanke på områdets känsliga natur. Monika Ericsson tyckte inte att det behövdes alls. Jag sa då att jag i så fall inte vill ha mitt namn under förslaget.

Lagligt skyddad biotop hotad

I en mejlväxling med nämndssekreteraren får Johan Valler dock reda på att hans namn skrivits dit ändå.

– Han hade blivit beordrad av Monika Ericsson att låta mitt namn stå kvar, säger Johan Valler.

Det visar sig senare att det i området finns en lagligt skyddad biotop som gör att ett uttag av grundvatten inte är lämpligt.

Det är inte heller första gången som miljöchefen har fått stå med sitt namn under skrivelser som han inte har godkänt.

– I vissa fall har mitt namn stått på skrivelser som jag aldrig har fått ta del av, säger enhetschefen på miljö och byggenheten, Johan Valler.

Hotades med avsked

Han har vid flera tillfällen upplevt obehag av att hans chef, Monika Ericsson, har försökt påverka hur hans professionella bedömning ska se ut. Något som bygglovshandläggare Kjell Ekstam också har varit med om.

– Jag har uppmanats att ändra texter. Ta bort och lägga till information som jag inte har stått bakom. Jag har blivit tillsagd att det är arbetsvägran om jag inte  gör detta och vid något tillfälle har jag hotats med avsked, säger Kjell Ekstam.

Monika Ericson JO-anmäls också för otillbörlig påverkan.

Detta efter följande händelse:

En granne till Tydinge camping tycker att campingområdet har växt på ett sätt som inte är ok. Efter att ha tittat på flygkartor anser både Johan Valler och Kjell Ekstam att detta kan stämma. Då ska de enligt lag polisanmäla detta enligt miljöbalken.

– Då beordrade Monika Ericsson oss att ta tillbaka anmälan. Vi vägrade eftersom att det är vår skyldighet att anmäla, säger Johan Valler.

Samhällsbyggnadschefen Monika Ericsson medger att hon bad dem ta tillbaka polisanmälan.

– Det är ett komplext ärende, säger hon.

Samhällsbyggnadschefen nekar

Däremot förnekar hon att hon skulle ha satt Johan Vallers namn på skrivelser mot deras vilja. Inte heller har hon försökt påverka hans bedömning.

– Alla handläggare agerar självständigt och objektivt, säger Monika Ericsson.

I övrigt vill hon inte kommentera JO-anmälan mot henne.

Johan Valler och Kjell Ekstam menar att det finns en risk för rättsosäkerhet om  nämnden som ska ta beslut inte har all information på bordet.

– Om man sållar och vinklar informationen så är det ju inte rättssäkert. Det är en maktfullkomlig hållning, säger Johan Valler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.