Daniel Sestrajcic (V) Foto: TT och Sveriges riksdag

V-riksdagsman ska ha försökt sparka polisman i huvudet

Uppdaterad
Publicerad

Den skånska riksdagsledamoten Daniel Sestrajcic (V) som deltog i samband med avhysningen av de protesterande palestinierna utanför Migrationsverket i Malmö, ska ha försökt sparka en polisman i huvudet. Själv nekar han till brott.

Efter händelsen anmäldes Daniel Sestrajcic (V) för flera olika brott.

– Vi har upprättat en anmälan efter insatsen på Agnesfridsvägen där det vid middagstid inträffade en händelse, säger polisens informatör Lars Förstell.

Brottsrubriceringarna är försök till våld mot polisman, våldsamt motstånd och ohörsamhet mot ordningsmakten.

Flyttade sig inte

– Han har inte följt uppmaningen att flytta sig från ett tält, säger Lars Förstell.

Efter det eskalerade situationen.

– I samband med att han blev avlägsnad från tältet satte han sig till motvärn, försökte slita sig loss från den ingripande polisen och vid samma tillfälle försökte han dessutom sparka en polisman i huvudet, säger Lars Förstell.

Enligt polisen finns det ett antal filmklipp som bevisar polisens version av händelsen.

”Absurd cirkus”

Daniel Sestrajcic (V) är lite chockerad över att polisen inte talade eller kontaktade honom under och efter händelsen vid Migrationsverket på torsdagen i förra veckan.

– Det är en falsk anklagelse från polisens sida. Det jag har gjort är att delta i en fredlig manifestation för att försvara de statslösa palestinierna och den ohållbara situation som de varit i sedan 6-7 år tillbaka. De får varken uppehållstillstånd eller kan återvända till de länder som Migrationsverket avvisar dem till. Tältlägret utanför Migrationsverket har skötts exemplariskt, säger Daniel Sestrajcic (V) till SVT Nyheter Skåne på måndagskvällen.

– Där har jag suttit, legat i ett tält och krokat arm med andra för att symboliskt protestera mot att tälten ska rivas. Mig slet de ut i ryggsäcken. Vid vilket tillfälle jag skulle ha riktat en spark mot en polis huvud, det vet jag inte, fortsätter Daniel Sestrajcic (V).

Men polisen hävdar att de har filmbevis från händelsen?

– Ska bli jättespännande att se det filmklippet! Otroligt spännande. Det enda jag kan tänka mig är att jag sprattlade med benen när de drog ut mig. Men allt jag gjorde var passivt fredligt motstånd. Jag är inte det minsta våldsam av mig. För mig är det här bara en absurd cirkus, avslutar Daniel Sestrajcic (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.