Haddile får stanna hos sin fosterfamilj i Broby.

Utvisningshotade Haddile får stanna i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Idag meddelade Migrationsverket att 5-åriga Haddile, som hela sitt liv bott i Broby, får stanna i Sverige.

– Jag är så glad, så glad, säger Malene Liewehr i Broby, som är mamma i det familjehem där Haddile har bott sedan hon var spädbarn.

Migrationsverket skriver i sitt beslut att det finns särskilt ömmande skäl som gör att Haddile nu får permanent uppehållstillstånd i Sverige.

– Det känns overkligt efter all denna tid och denna oro, säger Malene Liewehr.

Familjen i Broby, som har tagit hand om Haddile sedan hon var fyra månader, har levt i ett vakuum under en mycket lång tid, berättar hennes fostermamma Malene Liewehr.

Svårt undernärd

Haddile föddes i Lund 2010 men hennes algeriska mamma lämnade bara några dagar senare Sverige och lät en manlig bekant ta hand om flickan. Han misskötte flickan och Malén och Miklos Liewehr i Broby tog sig an den fyra månader gamla flickan efter att hon hamnat på sjukhus, svårt undernärd och misshandlad.

Då visste svenska myndigheter inte var Haddiles biologiska föräldrar befann sig, men senare visade det sig att de bodde i Algeriet. Migrationsverket gav Haddile ett tillfälligt uppehållstillstånd, som gick ut den 27 maj i år.

– På dessa två år har föräldrarna varit här en gång. Det var 17-18 december 2013. Sedan dess har kontakten bestått av att vi har skickat bilder på Haddile till föräldrarna varje månad och beskrivit hur hon har det, säger familjehemspappan Miklos Liewehr.

Hotades av utvisning

I september 2012 hotades Haddile av utvisning till Frankrike, eftersom mamman är fransk medborgare. Flickan skulle till släktingar som hon aldrig träffat. Tusentals personer i Sverige engagerade sig i fallet och krävde att Haddile skulle få stanna i Sverige.

I januari 2013 upphävde Migrationsdomstolen utvisningen och idag, knappt två och ett halvt år senare kom alltså beskedet att Haddile får stanna.

– Vi är så glada och i kväll ska vi fira med pizza och kinamat, säger Malene Liewehr.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.