Foto: SVT/Arkiv

Rånaren greps på bar gärning

Uppdaterad
Publicerad

En man greps på tisdagskvällen när han stal en handväska i Ljungby. Polisen tror att det är samme man som stulit från andra äldre de senaste dagarna.

När mannen ryckte till sig kvinnans handväska klev polisens civilspanare fram och grep mannen. Nu hoppas polisen att man igår kväll grep den man som rånat äldre kvinnor i Ljungby de senaste dagarna.

Spanare upptäckte mannen

Under tisdagskvällen var åtta av polisens civila spanare utplacerade på strategiska platser i centrala Ljungby för att förhoppningsvis kunna gripa rånaren.

– Det var på platser där vi bedömde att äldre kunde befinna sig, säger Emir Bajric, inre befäl polisen Kronoberg. Till exempel mataffärer och bankomater.

Och vid 18-tiden igår kväll observerade en av spanarna en man som iakttog en äldre kvinna inne på Willys mataffär i centrala Ljungby. Mannen följde kvinnan noga med blicken och försökte komma nära henne.

– När hon lämnade affären följde mannen efter och vår spanare följde också efter, säger Emir Bajric.

Greps på bar gärning

Väl framme vid kvinnans port ryckte mannen till sig hennes handväska och sprang sedan rakt i famnen på spanaren.. Mannen som är i 30-års åldern greps och har förhörts. Han förnekar att han är skyldig till de fyra tidigare rånen. Men polisen arbetar efter hypotesen att han är skyldig även till de tidigare rånen.

Är han känd av polisen sedan tidigare?

– Det kan jag i nuläget inte svara på, säger Emir Bajric. Men allt tyder hittills på att han har ett normalt liv.

Polisen har nu fyra rån mot äldre kvinnor under lika många dagar i centrala Ljungby att klara upp. Rånaren har funnits i affärer och vid bankomater och ryckt till sig både handväskor och bankkort. Ett av rånen skedde i söndagskväll i en 90-årig kvinnas hem. Kvinnan blev knuffad av rånaren och föll så illa att hon fick föras till sjukhus. Hon var också svårt chockad av händelsen.  Kvinnan som utsatttes för rånförsöket igår kväll klarade sig utan fysiska skador. Hon har förhörts och är hemma igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.