Asylsökande demonstrerade i Borgholm

Uppdaterad
Publicerad

Boende på Guntorps herrgård är missöjda med bemötande, mat och brist på aktiviteter, skriver Barometern.

Ett 60-tal asylsökande demonstrerade under måndagen på torget i Borgholm. De bor Gunstorps Herrgård.

Fatima Haschim berättar för Barometern att ett av önskemålen är de ska få laga sin egen mat.

– Men det är inte bara maten. Det är flera problem som gör att vi känner oss felbehandlade, säger hon.

De asylsökande ska ställa samman en lista med önskemål som de ska lämna till Migrationsverket.

Får inte ta mat till rummen

– Att de inte får ta med sig mat till sina rum är för att det försvinner bestick och tallrikar och det blir ohygieniskt på hotellrummen, säger Kamilla Balcer Bednarska, som driver Gunstorps herrgård, till Barometern.

Några av dem som demonstrerade sa också att de känner sig illa behandlade och blir illa bemötta.

– Det känns väldigt ledsamt när vi försöker göra mer än vad Migrationsverket kräver av oss, säger Kamilla Balcer Bednarska.

Kan laga egen mat i andra boenden

– När det gäller maten är det svårt att hitta en lösning som passar alla. Vi har varit med om de här diskussionerna förut, säger Lars Borgemo, enhetschef på Migrationsverket i Högsby, till Barometern.

På Kapelludden och Lundegård där asylsökande också bor har de möjlighet att laga mat själva eftersom det där finns kök i de stugor de bor i. De asylsökande som bor där får också högre ersättning från Migrationsverket och kan därför handla sin egen mat, skriver Barometern.

”Barn kan bli hungriga andra tider”

Så här säger Fatima Haschim till Barometern om boendet på Guntorps Herrgård, där hon bor med sin dotter i ett rum tillsammans med två andra kvinnor.

– Vi har inget kylskåp eller spis på rummen så vi kan inte handla extra mat. Det enda vi har är den mat som serveras men barn kan bli hungriga på andra tider än när maten serveras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.