Foto: Andy Duback

Bisamhällen slås ut av fruktad smitta

Uppdaterad
Publicerad

Nu används bensin för att ta död på den fruktade yngelrötan som dödar våra bin.

Det doftar illa från de bisamhällen i Tingryds kommun som är drabbade av den amerikanska yngelrötan, en bakterie som angriper binas larver. Bakterien har funnits länge och kan överleva i upp till 80 år.

– Varför den har blommat upp just nu är det ingen som riktigt vet, säger Tatjana Blidovec som är bitillsynsansvarig på länsstyrelsen för Kronoberg, Blekinge och Skåne län.

– Bakterien bildar sporer som kan överleva i tuffa miljöer och är mycket svårbekämpad, säger Tatjana.

Dödas med bensin

Antalet smittade bisamhällen i Kronobergs län har sedan 2012 ökat från två till i dag sex samhällen. Den enda metod som får användas vid bekämpning av yngelrötan är att först döda bina med hjälp av bensin och sedan elda upp ramarna med bina. För de gårdar där smittan har hittats så är reglerna hårda.

– Om smittan hittas i ett bisamhälle så måste alla gårdar inom en radie av tre kilometer kontrolleras säger Tatjana.

Hårda regler kring flytt

Även när det gäller flytt av ett helt bisamhälle råder det hårda regler från länsstyrelsen, vilket innebär att först kontrollera att det inte finns smittade bin. Men att alla bin ska dö ut till följd av smittan tror inte Tatjana ska inträffa.

 – Jag ser ingen omedelbar fara, men det är viktigt att biodlarna nu följer länsstyrelsens regler och inte flyttar sina bisamhällen utan att först fråga länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.