Foto: SVT

Forskaren: ”Konfirmationen har spelat ut sin roll”

Uppdaterad
Publicerad

Vi går mot ett samhälle med fler valmöjligheter och det gör att konfirmationen har spelat ut sin roll som folklig tradition, menar docenten Magnus Hagevi.

Enligt Magnus Hagevi, på Linnéuniversitet i Växjö, som bland annat forskat om religiösa förändringar, så går vi ifrån ett samhälle fullt av traditioner, mot ett samhälle där det finns möjlighet för familjer att gör olika val.

– Om vi ser tillbaka på 50- och 60-talet så fanns det väldigt starka religiösa normer i samhället. Alla lästes morgonbön i skolan. Det var självklart att konfirmera sig, gifta sig i kyrkan och döpa sina barn. Gjorde man inte det, så ansågs man udda, säger han.

Men på 70-talet började allt förändra sig och individualiseringen i samhället blev allt starkare. Det är också då som antalet konfirmander börjar minska. Normer som tidigare var otänkbara blev normala.

– Det blev till exempel allt vanligare att vara sambo. I dag när man får barn är det vanligaste att man lever tillsammans som ogifta än som gifta, säger Magnus Hagevi.

Fortsatt minskning

Enligt de prognoser som Magnus Hagevi har tagit del av så kommer medlemmarna i svenska kyrkan fortsätta minska ner mot mellan 25 och 29 procent. Då kommer konfirmationerna också minska ytligare, om ingenting görs.

– Det finns kyrkor i andra länder som har vänt trenden och fått fler medlemmar. Det gemensamma för dem är att de inte är så traditionsbevarande utan att de satsar istället på att värva medlemmar, säger Hagevi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.