Fastställd dom för Förlösamord

Uppdaterad
Publicerad

I dag fastställde Göta hovrätt fängelsedomen för det par i 25-årsåldern som skjutit och grävt ner en 63-årig man i Förlösa norr om Kalmar.

Den 23-årige mannen och den 26-åriga kvinnan döms till 18 års fängelse var när hovrätten fastställer tingsrättens dom.

Det var den 23-årige mannen som höll i hagelgeväret som mannen sköts med. Men den 26-åriga kvinnan var med och planerade mordet, tog hand om den döda kroppen och undanröjde spåren.

Förlösamordet

Den 23-årige mannen har hela tiden hävdat att mördaren är en ytterligare person, som han inte vill namnge. Han säger sig ha varit med och begrava kroppen och städa upp.

”Köpte inte min hypotes”

23-åringens advokat Thomas Magnusson säger sig varken vara förvånad eller inte förvånad.

– De har inte köpt den hypotes som jag varit inne på hela tiden, att det skulle vara någon ytterligare person inblandad. Jag ska prata med min klient så får vi se hur det går vidare, säger han till SVT Nyheter Småland.

23-åringen har inte velat uttala sig i rätten utan Thomas Magnusson har fått föra hans talan.

– I och med att min klient inte velat uttala sig så har det varit mitt arbete att ur materialet vaska fram en hypotes. Men naturligtvis fanns det ju uppgifter i utredningen som pekade i en annan riktning, men det var ju inget nytt i hovrätten, säger advokaten.

Motivet kärlek och pengar

Den 63-årige mannen försvann spårlöst hösten 2012. Sommaren 2014 hittades han mördad och nedgrävd i närheten av sitt hem norr om Kalmar. Paret hade då städat mycket grundligt i det sovrum där mannen sköts mitt i natten. De hade bland annat tapetserat om.

Motivet till mordet var kärlek och pengar. 63-åringen motsatte sig parets förhållande.

Historien uppdagades av Therese Tang som då arbetade för frivilligorganisationen Missing People. Den 26-årige mannen avslöjade för henne att han mördat 63-åringen och visade var han grävt ner kroppen. Therese Tang har tidigare berättat i SVT:s Veckans Brott om hur det hela gick till. Hon var även huvudvittne under rättegången.

Kvinnan har helt förnekat sin inblandning i brottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlösamordet

Mer i ämnet