Fotbollen blev en väg in i samhället för Ilko Corkovic, till vänster tillsammans med dotter och lillebror utanför stugan på Lundegårds camping. Foto: privat

Kom till Borgholm som flykting – nu styr han kommunen

Uppdaterad
Publicerad

SVT följde med Ilko Corcovic (S) tillbaka till platsen där allt började. Lundegårds asylboende på Öland.

Ilko Corcovic är i dag socialdemokratiskt kommunalråd i Borgholm. Ett uppdrag han aldrig kunnat drömma om när han för 22 år sedan rullade över Ölandsbron, på flykt från kriget på Balkan.

Han berättar att det inte var mycket han visste om Öland då.

#flykt

– Men när bussen rullade upp på en stor bro förstod jag att vi var på väg till en ö, säger han.

Fick bo på Lundegårds camping

Den gången var det december och dagarna före jul och kallt. Han och hans familj kom med ett par väskor och en dotter på ett och ett halvt år. Deras bostad blev stuga nummer 110 på Lundegårds camping norr om Borgholm.

Det har gått lite drygt 22 år sedan den dagen och fram till nu har han inte satt sin fot inne i den stugan, även om han varit tillbaka på Lundegårds camping flera gånger.

När han träffar de människor från Syrien som bor i samma stuga nu, 22 år senare, säger han att han känner igen sig när han tittar in.

– Vi hade också sängarna på det sättet, säger han.

Blev kvar på Öland

Lundegårds camping ligger en kvarts bilresa norr om Borgholm och vi gör den tillsammans i hans bil, men den ursprungliga resan han gjort själv – från Lundegård och till stadshuset i Borgholm tog 22 år.

För Ilko och hans familj blev kvar på Öland, och han känner att det är lättare att komma till sin rätt och visa vad man går för om man bor på en mindre ort.

– Och så klart, lär sig språket. Det är viktigast av allt.

Fick flest personkryss på hela Öland

Politiskt intresserad har han varit under alla åren, men när han sa till sin hustru att han skulle engagera sig politiskt, fick han först mothugg.

– Hon sa att det ju var på grund av politik som vi var tvungna att fly, säger Ilko.

– Då sa jag att det var på grund av bristande politik som vi var tvungna att fly, säger han.

Det var för ett år sedan han blev kommunalråd i Borgholm, vägen dit gick genom ett fotbollsintresse till uppdrag i kommunfullmäktige och vidare fram till uppdrag som gruppledare för att vid förra valet vara den som fick mest kryss på hela Öland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet