Jonas Jonsson fick sin fiskodling förstörd. En misstänkt gärningsman hölls först fast – men lyckades sedan fly.

Höll fast misstänkt gärningsman

Uppdaterad
Publicerad

En man som misstänks ha förstört Jonas Jonssons fiskodling hölls först fast – men lyckades smita när polisen larmades.

– Jag känner mig väldigt besviken. Samtidigt är det en krypande känsla av oro som kommer när man har haft folk med de intentionerna att förstöra så nära inpå sitt bostadshus, säger Jonas Jonsson när SVT Nyheter Småland möter honom på måndagen.

Jonas Jonsson är vd för Aneboda fiskodling, som i helgen fick sina bassänger tömda på vatten. Något som ledde till att mellan 80 och 100 gräskarpar dog.

Gräskarpen går inte att äta utan är istället en nyttofisk. Den äter växter och används till exempel på igenvuxna platser som parkdammar och skogssjöar.

Aneboda fiskeodling levererar gräskarp till hela landet.

Höll fast misstänkt gärningsman

Jonas Jonsson berättar att inbrottet och sabotaget mot fiskodlingen upptäcktes på söndagsmorgonen av Jonas pappa som var ute med sina hundar.

– Hundarna började skälla men han trodde först att det var något djur i skogen de skällde efter, berättar Jonas Jonsson.

Väl framme vid fiskodlingen upptäcker Jonas pappa att ett rör som leder vatten ner i bassängen var utdraget och att fisken låg död i bassängen.

– När han kommer ut ser han att hundarna trängt upp en man vid några buskar. Han misstänker att det är gärningsmannen, som han tar med sig, säger Jonas Jonsson.

Enligt Jonas ska hans pappa ha låst in mannen men när han i nästa skede gått iväg för att ringa polisen har mannen på något sätt lyckats fly.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.