Björn Johansson, hyresgästföreningens ordförande i region Sydost. Foto: SVT

Hyresgästföreningen: ”Helt gripet ur luften”

Uppdaterad
Publicerad

Hyresgästföreningen är väldigt skeptisk till om hyresvärden Jonathan Kuronen kommer ha någon chans att få igenom sin höga hyreshöjning.

Hyresgästerna på Rönnbärsvägen i samhället Flygsfors i Nybro kommun har fått besked om en kommande hyreshöjning på mellan 80 och 120 procent. Den nya hyresvärden hänvisar till marknadsvärdet i det före detta glasbrukssamhället.

– För det första ska han förhandla hyran. Att förhandla innebär inte att skicka ett brev till hyresgästerna med den nya hyran, säger Björn Johansson, ordförande för Hyresgästföreningen region sydost.

Han anser att hyresvärden snarare borde fundera på om den nuvarande hyran ligger i rätt nivå med tanke på husets skick.

– Det handlar om hyresnivåer helt gripna ur luften. Du kan inte höja hyran om du inte rustat upp huset eller liknande först.

Ska förhandla för de boende

En del av de boende i fastigheten är medlemmar i Hyresgästföreningen och Björn Johansson kommer nu erbjuda sig att förhandla åt dem. Han säger att det ibland förekommer att fastighetsägare som förhandlar hyror direkt med de boende försöker med höga hyror, men han har aldrig sett något som liknar detta.

– Det finns inte på kartan att vi går med på den höjningen.

I liknande fall brukar det sluta med att hyresgästerna väljer att låta Hyresgästföreningen teckna en så kallad förhandlingsordning vilket innebär att det är Hyresgästföreningen som förhandlar med fastighetsägaren och inte de boende själva.

– I de fallen brukar det sluta med att vi kommer fram till en hyra som är rimlig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.