Kalmarkrogar inför rökförbud – på uteserveringen

Uppdaterad
Publicerad

Ett förbud mot rökning på uteserveringar utreds just nu av socialdepartamentet, efter initiativ av folkhälsomyndigheten. Men redan nu går restauranger i Kalmar centrum i bräschen för ett sådant förbud.

Det är minst tre restauranger i Kalmar centrum som förbjuder rökning på sina uteserveringar.

En av dem är den italienska restaurangen Da Ernesto.

– Jag vill att maten  ska smaka bra och att gästerna ska tycka det är trevligt här, säger Ernesto Porcile, restaurangägare.

Utökar förbudet

År 2005 förböjd man rökning inne på bland annat nattklubbar och restauranger. Just nu utreder socialdepartamentet om förbudet ska även gälla uteserveringarna.

Men redan nu blir det allt färre askkoppar på restaurangerna i Kalmar centrum. Stefan Johnson är turischef på Kalmar turistbyrå.

– Vi har ett 40-tal restauranger i centrum och det är mer regel än undantag idag att man inte tillåter rökning på uteserveringar, säger han.

Lika många gäster som vanligt

Det är första sommaren som Ernesto Porcile har totalförbud mot rökning på sin uteservering. Och förbudet har inte lett till färre kunder tycker han.

– Absolut inte, vi jobbar med mat helt enkelt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.