Kommunen flyttar EU-migranter efter Facebook-protester

Uppdaterad
Publicerad

Älmhults kommun lät EU-migranterna campa i ett bostadsområde trots att det stred mot reglerna. Men efter många upprörda reaktioner på Facebook ska migranterna flyttas.

”Älmhults kommun blir ju bara mer och mer pinsamma. Sätt hårdare regler för dessa människor. Vi får ju inte göra vad vi vill, varför ska de få göra det?”

Det är en av alla kommentarer som Älmhults kommun har fått in till sin Facebook-sida efter att ha låtit EU-migranter campa i ett bostadsområde under längre tid än de enligt allemansrätten tillåtna 24 timmarna.

När frågan först kom på tal på Facebook-sidan svarade kommunen att de såg mildare på campandet i det här fallet eftersom att det rörde sig om en utsatt grupp.

Protesterna blev för stora

Men nu har de alltså ändrat sig. Kommunalrådet Ingemar Almkvist (S) säger att de förr eller senare hade fått be EU-migranterna att flytta, men att protesterna på Facebook skyndade på processen.

– Det har varit lite sommarstiltje i kommunen. Det här ärendet ligger hos vår tekniska chef som är ledig. Men när protesterna börjar bli för stora måste vi ta tag i det, säger han.

Vill undvika stenkastning

– Många har upprörts över det här och man vet aldrig vad som händer. Det kan ju bli att några tar lagen i egna händer. Förr har det varit stenkastning mot deras boende och det vill vi definitivt inte ha, fortsätter han.

Enligt Ingemar Almkvist (S) ska campingen bestå av en husvagn på området.

Nu ska kommunen be EU-migranterna att flytta från bostadsområdet. Om de inte gör det frivilligt måste Kronofogden kopplas in för att avhysa dem.

– Samtidigt vurmar jag och känner med de här människorna. Jag tror inte att de far tvärs över Europa för att campa i Älmhult för ingenting, utan de har det tufft. Men det är klart att lagar och regler gäller för dem också, säger Ingemar Almkvist (S).

Har ingen lösning

På tisdag ska kommunstyrelsens arbetsutskott diskutera frågan. Ingemar Almkvist (S) medger att de inte har någon bra lösning på problemet.

– Det är ingen idé att flytta folk fram och tillbaka. Det är inte lätt för en enskild kommun att agera i sådana här fall.

En del av de som reagerat på Facebook tycker att kommunen borde hjälpa EU-migranterna med boende. Vad säger du om det?

– Vi är inte redo att hysa in dem på en campingplats och betala avgift åt dem. Det är inte vår sak att göra det. Men det är klart att jag lider med de här stackars människorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.