Foto: Jan-Erik Lundberg/SVT

Handgranat slängdes mot planerat flyktingboende

Uppdaterad
Publicerad

Det var en handgranat som slängdes mot ett planerat boende för ensamkommande flyktingbarn i Kalmar i lördags natt, bekräftar polisen.

– Bombteknikerna har kunnat konstatera att det var en handgranat, men de vet ännu inte vilket sort. Vi ser väldigt allvarligt på det här, säger Ulf Karlsson, vid Kalmarpolisen.

Den har kastats mot den här byggnaden där, det bor människor, det fanns även människor i byggnaden.

Handgranat exploderade i Kalmar

Som tur är så studsade den här handgranaten och hamnade vid en container som tog den största smällen. Inga människor kom till skada.

– Det är fruktansvärt allvarligt med en handgranat. Jag har varit polis här i Kalmar i 35-40 år jag kan inte minnas att man slängt en handgranat i centrala delar av stan. Det är en slump att ingen blev skadad, säger Ulf Karlsson.

Det var under natten till söndagen som en kraftig detonation hördes i centrala Kalmar, vid ett planerat flyktingboende på Unionsgatan i Kalmar.

Den person som ringde in och lamade ska också ha hört glas krossas och billarm gå igång.

Söker motiv till händelsen

Polisen rubricerar händelsen som allmänfarlig ödeläggelse. Polisens bombtekniker försöker nu ta reda på vilket ursprung granaten har.

Polisen ber även personer som varit i området under natten att höra av sig för att lämna eventuella iakttagelser.

– Det går inte att ta bort tanken på att delar av byggnaden skulle användas för ensamkommande flyktingbarn. Vi kan inte utesluta att handgranaten var riktad just mot det, med tanke på vad som händer i olika delar av Sverige idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handgranat exploderade i Kalmar

Mer i ämnet