”En enorm skillnad”, säger Mohammad Amin om möjligheten att nu kunna utnyttja Migrationsverkets filial i Kalmar. Foto: SVT

Mohammad: En av många som nu slipper köa på Migrationsverket

Uppdaterad
Publicerad

Timslång väntan är över. Mohammad Amin är mycket nöjd med Migrationsvekets nya filial i Kalmar.

Den nya filialen som Migrationsverket öppnade i Kalmar för några veckor sedan har gjort livet lättare för asylsökande. Många slipper nu frysa i timmar i utanför Migrationsverket vid Högsbykontoret.

– Det är jättebra jag är så tacksam säger, Mohammad Amin som idag besökte Migrationsverket i Kalmar.

Han väntar tålmodigt på sin tur i kön på migrationsverkets nya filial i Kalmar.

En enorm skillnad mot tidigare

14 månader i Sverige och i olika ärenden har Mohammad Amin som kommer från Syrien tvingats besöka Migrationsverkets kontor  i Högsby för att få hjälp.

Han bor på ett asylboendet i Kolboda straxt söder om Kalmar. Men livet har blivit lättare för Mohanmad och många andra flyktingar och hitresta efter att lokalerna här i Kalmar öppnade den 11 januari i år.

– Det är en enorm skillnad. Högsby är väldigt långt borta, det har varit svårt med tåg och det går inga busssar, säger han.

Vid Migrationsverkets kontor i Högsby var väntan ofta timslånga och köerna blev ett allt större problem för besökarna berättar Mohammad.

Fick ofta återvända flera gånger

– Jag har stått där i 18 minusgrader och väntat utan att ha en chans att få komma in. Och det var för mycket folk ofta fick man åka tillbaka flera gånger för att få ett ärende uträttat.

I förlängningen ska Kalmar bli en egen enhet och i sommar flyttar länsstyrelsen ut ur lokalerna och då startar en ombyggnation för att Migrationsverket skall kunna utöka sin verksamhet.

– Det är enklare och vi har en möjlighet att ge service till alla som kommer, när det var som värst i Högsby fick vi skicka hem folk varje dag och det kändes inte bra. Vi hinner även ifatt med annat arbete som vi ligger efter med, säger Inger Hermanssom som är teamledare för utredare och receptionister i Kalmar och Högsby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.