Viktor Banke startade insamlingen som är en motreaktion mot insamlingen för att få bort tiggande EU-migranter i Mönsterås. Foto: Skärmdump/Twitter

Hans motaktion: Samlar pengar på twitter åt tiggarna

Uppdaterad
Publicerad

Den grupp invånare i Mönsterås, som startat en insamling för att få bort ortens tiggande EU-migranter, möter nu motstånd. På Twitter har en insamling startat för att samla pengar för migranterna.

Viktor Banke heter personen som under onsdagen startade en insamling till förmån för EU-migranterna i Mönsterås.

– Det här gör jag delvis för att visa migranterna att det finns ett annat lite mer omsorgsfullt land än det de kanske märker av. Det var en spontan idé som jag tycker är en positiv motkraft mot att debatten hårdnat allt mer mot utsatta människor, säger Viktor Banke.

På Twitter skriver han bland annat: ”Vi måste, om inte annat för att visa dem att de inte representerar någon majoritetsåsikt, göra något. Nu gör vi det här.”

Enligt Viktor Banke har han kontaktat personer i området kring Mönsterås som kommer att säkerställa så att de insamlade medlen når fram. Under torsdagen var den insamlade summan uppe i 25 000 kronor.

EU-migranter kördes bort

I tisdags berättade SVT Nyheter Småland om några Mönsteråsbors insamling vars syfte är att konkurrera ut migranterna.

Enligt gruppen skulle pengarna gå till fikabröd åt äldre, vilka de anser är mest utsatta för tiggeri. Samma dag avhystes EU-migranter från den plats intill en mataffär i Mönsterås där de befunnit sig i några veckor. 

Viktor Banke hoppas att pengarna ska göra skillnad för migranterna.

– Men jag vill inte att detta ytterligare ska polarisera någonting. Jag tänker på människorna som startade det här försöket att konkurrera ut tiggarna, att det inte är lyckat att få till en splittring mellan dem och andra människor. Men jag hoppas någonstans att de lär sig något, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.