Oro bland hyresgäster efter planer på lägenhetsförsäljning

Uppdaterad
Publicerad

Hyresgäster som i dag bor i allmännyttan i Växjö är både frustrerade och oroliga efter det blev känt att Växjö kommun vill sälja av över 2000 av lägenheterna.

2064  lägenheter i allmännyttan ska säljas till privata fastighetsägare. För att beslutet ska gå igenom ska även Växjö Kommunföretag, VKAB, och kommunfullmäktige godkänna beslutet. Om det går igenom kommer försäljningarna att genomföras under hösten och vintern.

Hyresgästerna är upprörda och oroliga för att det ska bli lyxrenoveringar, höjda hyror och att det ska göras om till bostadsrätter.

Lägenhetsförsäljning i Växjö

– Jag tycker att det är helt fel, jag bor i ett av de områden där det bor många som varken kan, vill eller har råd med bostadsrätter, säger Mariga Regnander, hyresgäst.

Inte tillräckligt med information

Hyresgästerna upplever att de inte fått tillräckligt mycket information och att politikerna inte lyssnar på dem.

– Det känns väldigt konstigt och fel att man inte gått ut och informerat tidigare om vilka lägenheter det gäller, säger Susanne Filipsson på Hyresgästföreningen.

Bo Frank, kommunalråd (M), säger att man enbart vänder sig till seriösa bolag som vill satsa långsiktigt och att hyresgästerna kommer få fortsätta att bo kvar som vanligt. Den röda oppositionen i styrelsen motsätter sig däremot en försäljning.

– Vi har en väldigt stor bostadsbrist i Växjö. Istället för att sälja lägenheter som vi redan har, borde vi fokusera på att bygga nya lägenheter, säger Ola Palmgren (S) vice ordförande Växjöbostäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lägenhetsförsäljning i Växjö

Mer i ämnet