Foto: Anders Bergön

Spektakulärt åskoväder över Växjö

Publicerad

På tisdagskvällen drog ett rejält åskoväder in över Växjö. Fotografen Anders Bergön gav sig ut för att fånga det på bild.

Anders Bergön har tidigare i år lyckats fånga både solförmörkelsen och norrsken på bild i Växjö. Nu var det dags för åska.

– Fördelen nu i september är att det är mörkt ute. Åska är så ovanligt, och framför allt i år, så då får man passa på. Jag kollade i SMHI:s app och såg att det var urladdningar på västkusten, berättar Anders Bergön.

Tagen från järnvägsbron

När åskovädret närmade sig Växjö begav sig Anders till solrosfältet och tog några bilder.

– Men ljusföroreningarna var för omfattande och förtog effekten. Så jag begav mig till järnvägsbron, där jag lyckades ta den här bilden.

På bilden syns en tydligt avtecknad blixt, med domkyrkan tydligt upplyst. Anders Bergön tror att blixten slog ner i Hollstorpsmasten, en 224 meter hög mast strax utanför stan.

– Jag tog ett antal olika exponeringar. Det är lite som att fiska kan man säga, att fånga blixten på bild.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.