Skolan i Gullringen är en av skolorna som läggs ner. Foto: SVT

Trots nedläggningsbeslut – folkomröstning om skolor blir av

Uppdaterad
Publicerad

Den planerade folkomröstningen om landsbygdsskolorna i Vimmerby blir av. Trots att politikerna i går tog beslut om nedläggning.

– Budgeten är en sak och folkomröstningen är en annan. Den kommer att genomföras som planerat, säger Tomas Peterson (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Folkomröstningen är planerad till slutet av februari nästa år och Tomas Peterson menar att även om beslutet är taget rent formellt så går det att riva upp.

Landsbygdsskolor i Vimmerby kommun hotade

– Alla beslut går att ändra. Men visst är det så att vi i majoriteten står starkt fast vid vår åsikt om att skolorna ska läggas ner.

”Ger bättre verksamhet”

Eftersom skolorna Djursdala, Gullringen och förskolan i Pelarne inte kommer avvecklas förrän hösten 2016 finns det marginal för att ändra beslutet om resultatet av folkomröstningen visar en stark vilja att behålla skolorna. Folkomröstningen är dock bara rådgivande, vilket innebär att politikerna inte är tvingade att följa resultatet.

Barnen som i dag går i skolorna som avvecklas nästa höst kommer istället att få åka buss till andra skolor. För vissa barn handlar det om en skolväg som blir över en mil längre än i dagsläget. Trots det menar Tomas Peterson att fördelarna med avvecklingen överväger.

– Som jag ser det så blir det ingen förlust för eleverna. Att koncentrera skolorna kommer ge en bättre verksamhet och mindre kostnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landsbygdsskolor i Vimmerby kommun hotade

Mer i ämnet