Foto: Jan-Eric Lundberg

Stor skillnad i hur snabbt elen reparerats på samma ort

Uppdaterad
Publicerad

I Påryd är stora delar av samhället fortfarande utan ström – men i några få hus lyser ljusen.

Irriterade elkunder i Pårydsområdet sydväst om Kalmar har reagerat på att Eons kunder fick tillbaka strömmen långt före Kraftringens. Och enligt bolaget beror det på problem med en telefonmast.

– Den telefonmast som sköter kommunikationen mellan driftcentralen och nätstationerna slogs också ut av stormen vilket fick konsekvenser för vår fjärrstyrning. Montörerna var hela tiden tvungna att gå tillbaka till stationen för att koppla om och det var en svårighet som vi inte kunde förutse och som gjorde det svårare att minimera antalet kunder utan ström, säger Melinda Almström som är kommunikationsansvarig på Kraftringen.

Stormen Gorm i Småland

”Jobbar för fulla muggar”

Enligt Melina Almström är det omöjligt att säga när strömmen kan komma tillbaka i Påryd och Hallabro.

– Vi jobbar för fulla muggar med att röja nedfallna träd. Ambitionen är att alla ska få tillbaka strömmen under dagen men det vi kan inte lova något eftersom det är svårt att få en överblick över hur många träd som finns i området, säger Melinda Almström som är kommunikationsansvarig på Kraftringen till SVT Nyheter Småland.

Samma system – olika problem

Men att det är skillnad mellan de olika bolagen är enligt Kraftringen bara en olycklig slump.

– Att man har fjärrstyrning är vanligt, det har Eon också. Men vi råkade ut för att just den mast som vår fjärrstyrning går igenom också slogs ut av stormen, säger Melinda Almström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Gorm i Småland

Mer i ämnet