Kalmar FF öppnar för försäljning av arenan

Uppdaterad
Publicerad

Politiker i Kalmar vill hjälpa Kalmar FF med pengar – men bara om klubben säljer sin arena Guldfågeln. Och klubben säger inte blankt nej.

– Vi är positiva till alla långsiktiga hållbara lösningar kring arenaägandet, säger Kalmar FF:s klubbchef Svante Samuellson till SVT Nyheter Småland under tisdagen.

Hans uttalande kommer efter att Moderaterna och Kristdemokraterna bytt fot och nu säger ja till att utöka borgensåtagandet för att stödja Kalmar FF ekonomiskt. Villkoret är dock att klubben söker nya ägare till Guldfågeln Arena.

– Tycker de att en försäljning vore bra är vi villiga att utreda möjligheterna, säger Svante Samuelsson.

När politikerna vid senaste mötet i kommunstyrelsens arbetsutskott röstade om frågan om ett utökat borgensåtagande för Kalmar FF la Moderaterna och Kristdemokraterna ner sina röster. Men efter ett samtal med föreningen så valde man att tänka om.

– Efter noga övervägande tillsammans har vi kommit fram till att vi ställer oss bakom transaktionen att skriva över 26 miljoner. Det är väldigt viktigt att komma ihåg att detta är en papperstransaktion, det handlar inte om reella pengar, säger oppositionsrådet Christina Fosnes (M) till Östra Småland.

Ökad insyn och ny ägare

I utbyte mot ökad borgen vill politikerna bland annat ha ytterligare insyn i verksamheten, man vill se en realistisk plan på hur ekonomin ska komma i balans och även att Guldfågeln Arena byter ägare.

Idag ägs arenan helt och hållet av Kalmar FF genom dotterbolagen Kalmar FF event AB och Kalmar FF fastigheter AB.

– Det är kostnaderna för arenan som drar ner ekonomin, säger Christina Fosnes. Därför är det där man måste sätta in åtgärderna. Vi menar att KFF måste söka professionella ägare till anläggningen.

Beslut om några veckor

Oppositionen vill också att KFF tittar på möjligheten att öppna upp för fler föreningar att nyttja Guldfågeln Arena, och nämner IFK Kalmar som exempel. Det rapporterar flera lokala medier.

Det formella beslutet om huruvida kommunen ska gå in med ytterligare 26 miljoner kronor i borgen tas under kommande möte i kommunfullmäktige senare i september. Ett ja skulle innebära att den nya borgen isåfall hamnar på drygt 120 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.