115 tågvärdar utsatta för hot eller våld

Uppdaterad
Publicerad

Sen företaget Veolia tog över Öresundstrafiken i slutet av 2011 har 115 tågvärdar utsatts för hot eller våld.

Tågvärdarnas situation på Öresundstågen blev mycket uppmärksammad i somras då arbetsmiljöverket satte stopp för allt ensamarbete på tågen då läget för de som arbetade ensamma ansågs vara för utsatt.

Förbudet hävdes efter sommaren, men efter nya incidenter kan det bli aktuellt igen. Just nu jobbar Veolia med att ta fram ett åtgärdspaket för att få arbetsmiljöverket för att tänka om.

Ensamarbete på Öresundstågen

-Ja, vi har nu två och en halv vecka på oss att komma med en åtgärdsplan. Annars lutar det åt att arbetsmiljöverket lägger ett nytt skyddsstopp på kvällar och nätter, säger Anette Tryding som är informatör på Veolia.

115 anmälningar

Sen Veolia tog över Öresundstrafiken i slutet av 2011 har 115 anmälningar om hot eller våld kommit in från personal, och det är alltså alldeles för mycket enligt arbetsmiljöverket. Anette Tryding på Veolia säger att allt inte kan skyllas på ensamarbete, men att det så klart spelar in.

-Det är ju inte jättevanligt med hot och våld, men det är förstås hemskt att det förekommer.

”Larm och konflikthantering”

Men att helt ta bort ensamarbetet lär knappast bli aktuellt. Enligt Anette Tryding ska huvudkunden Skånetrafiken spara 120 miljoner kronor, och har i sin senaste beställning begärt singelbemanning på samtliga tåg. För att kunna bemöta arbetsmiljöverket och samtidigt spara pengar tittar Veolia på andra åtgärder.

-Det vi tittar på nu är bland annat att utrusta våra tågvärdar med larm och att utbilda dem i konflikthantering och bemötande av kunder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ensamarbete på Öresundstågen

Mer i ämnet