130 lurade av bluff-företag – nu tvingas flera låna pengar

Uppdaterad
Publicerad

Flera av de som blev lurade av företaget Jusab AB i Växjö har haft en tuff tid. Flera vi talat med måste låna pengar av anhöriga för att få vardagen att gå ihop.

Sammanllagt blev130 personer lurade på jobb. På morgonen den femte januari när de trodde att de skulle göra sin första arbetsdag vid företaget, möttes de i stället av stängda grindar.

Jusab AB visade sig inte existera och en stor bluff som varit kostsam för många uppdagades.

Jobbluffen i Växjö

Sade upp sig

En av de drabbade är Niclas Ströberg som nu får kämpa för att få räkningarna att gå ihop. Han sa upp sig från en fast tjänst för att börja som lageransvarig och truckförare på Jusab AB.

– Det har varit ganska tungt. Jag har sökt en del jobb och försökt sysselsätta mig på fritiden. Det har blivit en del inkomstbortfall och jag har lämnat in en polisanmälan. Nu väntar jag på att det ska bli rättegång.

Oredligt förfarande

Den 44-årige ”vd:n” vid företaget utreds fortfarande och är misstänkt för oredigt förfarande och några fall av bedrägeri. Bedrägerierna gäller tidigare händelser och har inte med de falska anställningskontrakten att göra, utan rör sig om obetalda fakturor till olika företag. Den 31-åriga kvinnan, som stod som personalansvarig, är också misstänkt för oredligt förfarande. Över hundra polisanmälningar har kommit in och, enligt förundersökningsledaren Börje Svensson vid polisen i Kronoberg, så får det inte bli någon långbänk med tanke på hur många som drabbats.

Sista dagen

 I fredags var sista dagen för målsägande att lämna in pappren till polisen i Kronoberg på vilken ekonomisk förlust historien med Jusab AB har orsakat dem.

– Det har varit en så omfattande utredning att vi i varje fall nu måste se vilka som har lidigt ekonomisk förlust,  säger Börje Svensson.

En av de vi träffade utanför grindarna, den där dagen i januari, var Emil Söderstjärna. Han säger att han har haft tur, då han fick ett nytt jobb nästan direkt.

– Jag har gått tillbaka till en arbetsplats jag hade för några år sedan. Det var tufft ekonomiskt i januari och februari, men sedan löste det sig för mig. Men andra har nog inte haft samma tur.

Nystart

Bella Gustavsson blev också hon lurad på jobb. Hon hade sett fram emot arbetet och en nystart efter en lång sjukskrivning.

– När jag insåg vad som hade hänt blev jag deprimerad och mådde dåligt igen. Jag klandrade mig själv som sagt nej till en tjänst på Posten för att börja på Jusab AB.

Hennes man sade också upp sin fasta anställning då Bella Gustavsson blivit lovad nytt heltidsjobb.

– Jag blev sjukskriven igen och det är jag fortfarande och min man har ingen fast anställning. Vi har tre barn och inga jobb, Vi måste låna pengar av anhöriga för att kunna betala räkningarna, säger Bella Gustavsson.

Bedrägeri

Niclas Ströberg brottas med många känslor inför det som hänt.

– Jag anser att det är bedrägeri på högsta nivå, säger Niclas Ströberg.

Den 12 mars avgör Växjö tingsrätt om vd:n ska sättas i personlig konkurs. Gör han det så kan de drabbade ha möjlighet att ansöka om statlig lönegaranti för förlorad arbetsinkomst.

Det är en hantverkare som genom LO-TCO:s rättskydd nu begär 44-åringen i konkurs.

– De är viktigt att de som vill ha ut pengar från den statliga lönegarantin anmäler det till konkursförvaltaren skyndsamt,  säger förbundsjuristen Mattias af Malmborg på LO-TCO rättsskydd.

Polisen säger att det är svårt att avgöra om, eller när, utredningen blir klar och när målet i så fall kan tas upp i domstol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jobbluffen i Växjö

Mer i ämnet