Åklagare överklagar Lidhultsdom

Publicerad

Männen som dömts för människorov har tidigare överklagat domen. Nu överklagar även åklagaren domen.

Männen hoppas på frikännande eller mildrande dom. Men åklagare Anna-Karin von Schoult skriver i sin överklagan att rubriceringen borde ha varit grövre. Hon skriver ”Möjligheten att bedöma människorov som mindre grovt /…/ ska tillämpas restriktivt och avse rena undantagsfall där det förekommit klart förmildrande omständigheter”.

Anna-Karin von Schoult menar att det endast är den korta tiden för frihetsberövandet som kan ses som förmildrande. I övrigt menar hon att gärningen var planerad och att offret befann sig i en mycket utsatt situation då han var fastbunden. Hon poängterar också att målsäganden inte är svensktalande och därmed inte hade någon möjlighet att förstå vad gärningsmännen sa till honom eller i samtal med varandra.

I augusti förde tre män bort en 23-årig man som de anklagade för att ha stulit en åkgräsklippare och en fyrhjuling. Männen har tidigare i veckan överklagat domen på 1,5 års fängelse för människorov och nu överklagar även kammaråklagare Anna-Karin von Schoult domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Människorov i Lidhult

Mer i ämnet