Arrendatorer: ”Utrota alla vildsvin”

Uppdaterad
Publicerad

Landets jordbrukare har tröttnat på vildsvinens härjningar i deras odlingar. Sveriges jordbruksarrendatorers förbund (SJA) kräver att de vilda grisarna utrotas helt.

Vildsvinens bökande ställer till stor skada var än djuren far fram, exempelvis på golfbanor och i villatomter. Men det är jordbrukarna som är värst drabbade ekonomiskt.

-Vi klarar inte det här längre. Skadorna kostar för mycket. Vi kan inte ha en stam med vildsvin som gör att vi inte kan få fram grovfoder till våra djur, säger Lennart Johansson, småländsk bonde och ordförande i SJA, till P4 Kronoberg.

SJA organiserar cirka 3 500 arrendatorer som tillsammans brukar 42 procent av Sveriges hela jordbruksmark.

Riksdagen fattade 1988 ett beslut enligt vilket vildsvin ingick som en naturlig del av Sveriges fauna och inte längre skulle utrotas. Det beslutet vill SJA nu riva upp.

Lennart Johansson kräver också att de vilda grisarna ska få jagas med fällor, mörkersikten och bilar och traktorer – i dag förbjudna metoder.

Vildsvin i Sverige

* Vildsvinsstammen i Sverige har vuxit i rasande fart. Enligt en beräkning finns i dag 150 000 djur, enligt andra uppskattningar kanske det dubbla.

* Vildsvin är vanligast i Skåne, Blekinge, Småland och Södermanland, men stammen växer väster- och norrut.

* En fullvuxen galt väger uppemot 200 kilo, suggan vanligtvis drygt 100 kilo.

* Riksdagen beslutade 1980 att vildsvinen var oönskade och skulle utrotas. Åtta år senare beslutade riksdagen att de tillhör den naturliga svenska faunan.

Jordbruksverket, Naturvårdsverket (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.