Även Göteborg kritiseras i Louisefallet

Uppdaterad
Publicerad

En stadsdelsnämnd i Göteborg får kritik av länsstyrelsen för att inte ha följt upp vad som hände med en flicka efter det att hon flyttat till sin psykiskt sjuke pappa i Vetlanda. I fem års tid våldtog pappan sin dotter vid hundratals tillfällen.

Fallet med flickan ”Louise” väckte stor uppmärksamhet när det uppmärksammats av SVT:s Uppdrag granskning förra året. Hon var i tioårsåldern när hon 2001 flyttade från sin mamma i Göteborg till den missbrukande pappan, som då var på permission från rättspsykiatrisk vård för försök till dråp.

Trots att socialtjänsten i Vetlanda fick flera anmälningar om att flickan for illa bodde hon kvar hos pappan till våren 2006. Då rymde hon och tog själv kontakt med socialtjänsten.

Borde ha kontaktat Vetlanda kommun

Stadsdelsnämnden i Göteborg kritiseras eftersom den kände till att flickan hade haft problem innan hon flyttade från staden. Länsstyrelsen i Västra Götaland menar att nämnden borde ha kontaktat Vetlanda kommun för att kontrollera att flickans behov tillgodosågs.

Vetlanda kommun har tidigare fått skarp kritik av länsstyrelsen i Jönköping för hur socialtjänsten hanterat ärendet. Det inleddes även en förundersökning om misstänkt tjänstefel mot en av kommunens tjänstemän, men den resulterade inte i något åtal.

Pappan dömdes i november 2006 till rättspsykiatrisk vård för bland annat våldtäkt av dottern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.