”Barn ska vara hos sina föräldrar”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Migrationsverkets beslut för fyra år sedan ska Abrahim Jabateh återvända till Liberia där han har sina föräldrar. Eftersom Abrahim nu fyller 18 år och är myndig kan beslutet verkställas.

Abrahim Jabateh kom till Sverige från Liberia för sex år sedan med en grupp människor. En person i gruppen sa sig vara hans far vilket sedan visade sig inte stämma. Abrahim Jabateh hade falska papper och inget pass, men enligt hans fosterpappa i Hultsfred är han fortfarande liberiansk medborgare.

Enligt Migrationsverket har Abrahim Jabateh sina föräldrar och fyra syskon kvar i Liberia och har vid flera tiillfällen haft kontakt med föräldrarna. Migrationsverket menar att det är en grundläggande princip att alla barn ska vara hos sina föräldrar.

”Ibbe” utvisas

Överklagade till länsrätten

Beslutet togs redan 2009 och överklagades till dåvarande länsrätten men domstolen tog aldrig upp fallet, eftersom de inte ansåg att det fanns särskilda skäl.

Abrahim Jabateh säger att han vuxit upp med sin mormor och att han inte känner den övriga familjen.

Abrahim Jabateh försökte återvända frivilligt för ett år sedan till Liberia men han fick inget inresetillstånd eftersom han inte har något Liberianskt pass.

Nu när Abrahim Jabateh har fyllt 18 år finns det möjlighet att utvisa honom eftersom han är myndig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

”Ibbe” utvisas

Mer i ämnet