Många journalister avvaktar utvecklingen kring kammarrätten i Jönköping. Foto: Johannes Tolf/SVT

Efter bombhotet: Säkerheten skärps på hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Göta hovrätt spärrades av under flera timmar på måndagsförmiddagen. Först vid lunchtid hävdes avspärrningarna.

– Vi kommer försöka skärpa säkerheten genom att rikta om de övervakningskameror som finns och även kolla säkerhetsbemanningen, säger Camilla Brännström, administrativ direktör och säkerhetschef på hovrätten.

Vid lunchtid hävdes avspärrningarna kring hovrätten, kammarrätten och ett intilliggande område.

Lokalerna utrymda

Larmet kom in till SOS alarm vid 8.45 och Hovrättstorget och angränsande gator spärrades av, totalt ett område på hundra gånger hundrafemtio meter. Totalt har 150 personer evakuerats.

Vid 11-tiden kom bombgruppen från Göteborg till platsen och startade sin avsökning med hjälp av bombhundar. Polisen har även bekräftat att bombhotet är riktat mot hovrätten.  Vid cirka 12.20 meddelade polisen att avspärrningarna hävs och att det inte finns någon akut fara för hot. Polisen har inte heller hittat något misstänkt föremål när lokalerna och det intilliggande området sökts igenom.

Personal har skickats hem

– Polisen ringde och berättade att det fanns ett bombhot riktat mot hovrätten och mer specifikt mot en av dagens förhandlingar, jag vet dock inte vilken. Personalen har skickats hem, men de flesta är ändå kvar i närheten, säger Camilla Brännström, administrativ direktör och säkerhetschef på hovrätten.

Skrämmande händelse

Hon berättar också att personalen självklart känner sig oroliga över det som händer. Personer som SVT har pratat med som haft ärende till kammarrätten eller hovrätten säger att det är skrämmande att det går att påverka rättsväsendet på det här sättet.

– Hela situationen känns olustig. Oavsett om det är en riktig bomb eller inte så är det en obehaglig situation, säger Håkan Rydell som jobbar på kammarrätten.

Förhör med anställda

Parallellt med bombgruppens arbete förhör polisen de anställda som evakuerats.

– Det är för tidigt att säga om händelsen har något samband med det som hände i Malmö för en dryg vecka sedan när en bomb exploderade utanför tingsrätten, säger Tommy Thorngren, presstalesman.

Räddningstjänst och ambulans finns också på plats i kvarteret intill och avvaktar händelseutvecklingen., men vid lunchtid kunde alltså avspärrningarna tas bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.