C: ”Fel att lyfta bilden ur sammanhanget”

Uppdaterad
Publicerad

Våld ska inte mötas med våld, därför blir det fel med tantstatyn, menar nämndordföranden.

– Jag tycker att man har lyft ut den här bilden ur sitt sammanhang och det är fel. Tanten slår en oliktänkande med en väska, och jag tycker inte man ska använda tillhyggen utan man ska använda ord, säger Eva Johansson (C), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

I förra veckan röstades tantstatyn ned i nämndens arbetsutskott. Formellt beslut tas först på nämndsammanträdet nästa vecka, men det finns inget som tyder på att utslaget blir annorlunda. De partier som kallar sig den blågröna femklövern i Växjö är eniga i frågan, enligt Eva Johansson.

Tantstatyn i Växjö

– Våld ska inte mötas med våld. Sen kan jag förstå tanten, hon måste ha varit frustrerad. Men jag kan inte stå för att vi ska ha statyn på Stortorget. Min uppgift som ordförande är att även ta beslut som inte alla gillar, säger hon.

Konstnären Susanna Arwin har dragit paralleller till Den knutna pistolen, vad säger du om det?

Den pistolen har vi inte i Växjö. Jag förstår henne, hon vill naturligtvis tillverka sin staty på något sätt. Men Växjö går inte miste om något, vi har mängder av konstverk som är betydligt trevligare att titta på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tantstatyn i Växjö

Mer i ämnet