Dagens jägare kan för lite om skogsvård

Uppdaterad
Publicerad

Jägarna jagar för sitt höga nöjes skull och kan för lite om skogsvård. Den salvan med kritik kommer från skogsägare i Kronobergs län som nu hoppas på de nya utbildningsinsatserna av Sveriges jägare.

– I dag är det många jägare som inte vet något om skog. Då har man svårt att ta till sig information om skogsskador och om att älg- eller råddjursstammen är för stor, säger Arne Karlsson markägare i Stojby utanför Växjö.

Han menar att jägarna framför allt har ett intresse av att det ska finnas många djur att skjuta, undantaget är de jägare som också är skogsägare och skogsägarna får faktiskt visst medhåll av ordföranden i Jägareförbundet.

– Det är allt fler människor som flyttar in i tätorter som också jagar. Men då förlorar man den där direkta kontakten med skogen som man har när man bor på landet och jag tror att det är det som är anledningen till att man kan få den här typen av konflikter, säger Björn Sprängare ordförande i Svenska Jägareförbundet.

Utbildning i skogsvård

För att komma till rätta med problemet görs nu en stor utbildningssatsning i Småland. Hundratals jägare utbildas i mark- och skogsvård och i samma veva får markägare lära sig mer om jakt.

Aktörerna bakom satsningen är LRF, Svenska Jägareförbundet och Södra Skogsägarna.

De menar att det här är en viktig satsning för att skapa balans mellan skog och vilt i ett förändrat klimat där viltstammarna växer.

– Vi kände att vi behövde komma en bit i arbetet via samverkan och dialog och det finns ett jätte stort intesse för våra utbildningar, säger Helene Lantz, projektledare på LRF som är huvudansvarig för den stora utbildningsinsatsen.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson som besökte Stojby utanför Växjö på fredagen på ett möte om projketet sa att skog och vilt är två mycket viktiga komponenter för landsbygden och dess olika verksamheter.

– För att nå framgång är det av största vikt att man kan samarbeta lokalt och regionalt, vilket detta projekt är ett exempel på och jag ser fram emot att se hur arbetet fortskrider, sa landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.