Det tog 17 år för Anna att få en diagnos

Uppdaterad
Publicerad

Anna, 33 år, i Växjö är en av många kvinnor som lider av endometrios. För henne tog det 17 år att få en diagnos på sitt lidande.

– Min smärta har ju bestått i att jag kräks , jag har frossa, jag svettas och jag svimmar. På jobbet springer jag konstant omkring med en varm vetekudde som jag knyter runt magen för att lindra smärtan, berättar Anna för SVT.

Anna är en av många drabbade som hört av sig till SVT. För henne tog det 17 år innan hon fick veta att det var endometrios hon hade. Under tiden kände hon sig som en rättshaverist.

Endometrios

– Att man ska behöva kräva, ligga på sjukvården om svar och själv ställa diagnoser det är tufft. När man måste ställa alla de här kraven, ringa och skynda på – ja, då känner man sig ju som en rättshaverist, säger Anna.

Diagnos vid operation

Till slut fick Anna en diagnos i samband med en titthålsoperation. Anna bad själv den opererande läkaren att undersöka om det fanns tecken på endometrios i samband med att ena äggledaren skulle opereras bort. Det visade sig då att det var just sjukdomen endometrios som var det aktuella problemet, och äggstocken behövde inte tas bort.

Läkaren tog bort det han kunde av livmoderslemvävnad som lagt sig på fel ställen i buken. Det här var helt nyligen, så det är svårt för Anna att i nuläget säga om ingreppet förbättrat hennes tillstånd.

Annas hopp står nu till att bli gravid eftersom det stoppar mensblödningarna. Annars handlar det om att medicinera i framtiden för att sjukdomen inte ska förvärras.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Endometrios

Mer i ämnet