Dom mot Högsbypedofil

Uppdaterad
Publicerad

I dag kommer domen mot den 21-årige förskolepraktikanten som misstänks och har erkänt grova våldtäkter mot barn på den förskola i Högsby kommun som han praktiserat på.

Det var i april som Högsby kommun skakades av uppgiften om att en 21-årig förskolepraktikant våldtagit ett barn på den förskola han praktiserat på. Men ganska fort växte utredningen, flera anmälningar gjordes och 21-årigen själv erkände att han förgripit sig på olika sätt på flera barn på förskolan. Förundersökningen har hela tiden vuxit och när åtalet väcktes stod det klart att 21-åringen misstänks för närmare 30 åtalspunkter om övergrepp mot sammanlagt 14 barn mellan två och sex år.

Kan dömas till fängelse

När rättegången avslutades för en dryg vecka sedan yrkade hans försvarare på att han skulle dömas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Den första rättspsykiatriska utredningen som gjordes kom fram till att mannen visserligen hade en psykisk störning, men att han kunde dömas till fängelse.

Sexövergrepp på förskola

Det utlåtandet överklagade 21-årigen. Och när Socialstyrelsens rättsliga råd kom med sitt utlåtande sa man tvärtom – att han hade allvarliga psykiska störningar och bör dömas till vård.

Socialstyrelsens rättsliga råd slog i sitt utlåtande fast att han är pedofil, att han är hypersexuell och brister i sin förmåga att uppfatta andra människors känslor och att han löper stor risk att återfalla i sina brottslighet och anser att han ska vårdas inom rättspsykiatrin med särskild utskrivningsprövning.

Bilder på nätet

Av åtalet går det att läsa att mannen begick sitt allra första övergrepp redan första dagen har praktiserade på förskolan. Och han har medgivit att han såg praktikerbjudandet på förskolan som en guldchans, eftersom han redan sedan tidigare haft ett intresse för pedofili.

I polisförhören beskrivs han av sin omgivning som lekfarbror och barnens favorit.

Utöver de grova våldtäkterna är mannen misstänkt för att ha filmat och fotograferat barn, samt spridit bilder och filmer på internet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexövergrepp på förskola

Mer i ämnet