Dragkamp om ambulans

Uppdaterad
Publicerad

Habo och Mullsjö kommuner delar en ambulans. Den står i Habo. Partiet Mullsjö Framtid anser att den bör stå i Mullsjö eller Sandhem.

Det kan ta lång tid för ambulansen att åka från Habo till Sandhem norr om Mullsjö och hämta en sjuk. Mullsjö Framtid menar att det skulle gå snabbare till länssjukhuset Ryhov i Jönköping om ambulansen var stationerad i Mullsjö.

– Ambulansen i Habo och Mullsjö har mycket lång inställelsetid jämfört med hur det är i de andra kommunerna i länet, säger Stefan Lindkvist (MF).

Får vänta länge

Mot Mullsjö Framtides förslag kan man invända att en förflyttning av ambulansen till Mullsjö eller Sandhem skulle innebära att det blir de som bor i de norra delarna av Habo kommun, Fagerhult eller Brandstorp, som får vänta länge på ambulans.

– Jag företräder Mullsjöborna. Det är deras intressen jag ska ta tillvara, säger Stefan Lindkvist.

Det pågår en ambulansutredning på landstinget. Kommunalrådet i Mullsjö, Henrik Jansson (M) är son till länets högste sjukvårdspolitiker, landstingsrådet Håkan Jansson (M). Stefan Lindkvist säger att de kan ju sitta vid köksbordet och förhandla.

Påståendet gör Henrik Jansson rasande.

– Förhandlingar mellan kommuner och landsting måste skötas seriöst, säger han. Att vi råkar vara släkt har ingen som helst betydelse i det här sammanhanget.

Borde få en förstärkning

Han återger siffror: under 2011 var inställelsetiden för ambulans i Habo och Mullsjö 22 minuter. Sedan dess har det blivit bättre. Nu är den drygt 16 i Mullsjö och exakt 16 i Habo.

– Men det kan bli ännu bättre. Det bästa vore om ambulansresurserna i Jönköping, Habo och Mullsjö fick en förstärkning med en ambulans och den borde vara placerad i Mullsjö, summerar han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.